nieuws

Historische beelden voor graf Van der Capellen nog niet overgebracht naar Zwolle

De beeldengroep waar het allemaal om gaat
De beeldengroep waar het allemaal om gaat © RTV Oost
De vier grafbeelden die van Rome naar Zwolle zouden komen, zijn nog steeds niet aangekomen in Nederland. In april vorig jaar bezocht een delegatie uit Zwolle de Italiaanse hoofdstad en bereikte daar een akkoord over de beelden. Daarmee leek de verhuizing rond te zijn, maar bijna een jaar na dato is er nog geen beeld in Zwolle gearriveerd.
Volgens Ralph Keuning, directeur van museum de Fundatie en lid van de projectgroep, wordt er nog steeds druk over gepraat. "De reis naar Rome was goed en heeft ons veel gebracht, maar de zaak is nog niet rond. Het is een hele ingewikkelde kwestie om zoiets te regelen en daar gaat veel tijd overheen. We hebben bijvoorbeeld te maken met zaken als transport, verzekeringen en wetgeving."

'Heel rijtje met eisen'

Zo is het door de Italiaanse wetgeving lastig om kunst naar het buitenland te verplaatsen. "Je moet dan voldoen aan een heel rijtje met eisen. Het gaat hier wel om een monumentale groep beelden met een grote historische waarde."
De vier beelden zijn bedoeld voor het praalgraf van Joan Derk van der Capellen, een Zwolse politicus die wordt beschouwd als de eerste democraat van Nederland. De marmeren kunstwerken die na zijn overlijden in 1784 werden gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Ceracchi zijn altijd in Rome blijven staan. "En daarmee zijn ze ook eigendom van Italië en niet van Nederland", aldus de museumdirecteur.

Keuning houdt goede hoop

Ondanks het feit dat het allemaal wat lang duurt, heeft Keuning goede hoop dat het gaat lukken. "Ik kan nog niet zeggen wanneer, maar het gaat de goede kant op. We moeten niet vergeten dat het van een immense goedheid getuigt als de beelden naar Zwolle mogen komen."
Dat zal overigens niet voorgoed zijn. Keuning verwacht dat dit een bruikleenovereenkomst voor vijf jaar wordt. Als alles doorgaat, worden de beelden in de Grote Kerk in Zwolle geplaatst.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.