nieuws

Een afvalloos feestje vieren, een kansloze missie

Jarig = een feestje!
Jarig = een feestje!
Een feestje geven zonder afval: ik kan je nu al zeggen dat dat onmogelijk is. Maar het geeft wel een mooi inzicht in wat mensen nodig hebben om meer na te denken voordat ze iets in de prullenbak gooien.
Vorige week schreef ik over de eerste grote uitdaging van deze 100 dagen zonder afval, een feestje geven met een lege prullenbak. Het is niet gelukt. Bij het boodschappen doen heb ik geprobeerd zo veel mogelijk op de verpakkingen te letten, maar bijna alles zit in plastic verpakt. Een kaasplankje zonder een berg plastic en papier is al niet mogelijk. Koffie zetten zonder filter en koffieprut wordt ook erg lastig, net zoals thee zonder theezakjes. Om de komkommer zit een plasticje en de kaas zit ook in een hard plastic verpakking. Nu kan plastic natuurlijk gescheiden worden, maar dat maakt niet dat het goed is voor het milieu.

Geen extra moeite

De kamer zat zaterdag vol met visite en familie en vrienden boden aan om te helpen in de keuken. Daar viel me iets bijzonders op. Als je aangeeft dat je je afval scheidt, dan willen mensen best meewerken! De keuken stond op den duur vol met mensen die vroegen in welke afvalbak wat moest. Maar als het allemaal even snel moet, gooit men zonder problemen alles in dezelfde bak. Geen gedoe, dan ben je er maar weer vanaf. En dat verbaast me totaal niet, want dat was ook mijn houding voordat ik aan dit experiment begon. Ik wil best wel afval scheiden, maar niet als het me veel extra energie kost.
Tot nu toe kost het me weinig moeite om het afval te scheiden. De afvalbakken die ik vorige week liet zien, zijn daarvoor erg handig. Maar het maken van andere keuzes die minder afval opleveren is nog best wel lastig..

Koffie

Voor de komende week heb ik een nieuwe uitdaging. Ik heb gespaard voor een koffieapparaat en wil al heel lang zo een met cupjes en een zwoel kijkende George Clooney. Maar voor ieder kopje koffie heb je een cupje afval en echt goedkoop is het ook niet. Misschien is een ouderwetse percolator met vers gemalen bonen wel een veel beter alternatief? Ik ga deze week op onderzoek uit!
Hoe zou jij een feestje geven zonder afval? En heb je tips voor de koffie? Laat het me weten in de reacties!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.