nieuws

Enschede wil optimale veiligheid voor alle moskeeën in de stad

Selimiye moskee
Selimiye moskee © RTV Oost
Enschede wilde de veiligheid van slechts twee moskeeën in kaart brengen, maar heeft besloten toch alle vijf moskeeën onder de loep te nemen. Dat zei burgemeester De Graaf vanavond. Of dat leidt tot aangescherpte veiligheidsmaatregelen is onbekend.
Aanleiding voor de aanvankelijke veiligheidsscan was het incident met vuurwerk eind vorig jaar bij de moskee aan de Atjehstraat. Een nog onbekende man blies met vuurwerk een ruit van de moskee op. Naar aanleiding van de situatie in Parijs wil De Graaf nu de veiligheid van alle vijf moskeeën optimaliseren. Toch is er volgens hem geen aanleiding te veronderstellen dat er iets gebeurt. "We blijven in gesprek."

Wijkagenten

Op de dag van de aanslag op de redactie van het satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs hebben wijkagenten in Enschede contact gehad met de besturen van de moskeeën, de synagoge en de Syrisch-orthodoxe kerken. Naar eigen zeggen hebben die dat zeer gewaardeerd. De besturen waren net als iedereen geschokt door de aanslag, maar er was geen sprake van extra onrust.
Voor zover bekend is er in Enschede geen sprake van teruggekeerde jihadstrijders. De Graaf denkt aan een Twentse aanpak om zicht te houden op en bestrijden van mogelijke radicalisering, polarisering en jihadisme. Dat wil hij samen met Hengelo en Almelo doen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.