Nieuws

Twente Airport betaalde Lufthansa schadeclaim van twee ton

Een van de geparkeerde toestellen van Lufthansa op Twente Airport
Een van de geparkeerde toestellen van Lufthansa op Twente Airport © ANP/Vincent Jannink
Twente Airport heeft de Duitse vliegtuigmaatschappij Lufthansa vorig jaar een schadeclaim van twee ton betaald. Aanleiding was het vroegtijdige vertrek van een van de geparkeerde Boeing 747s.
De Boeing vertrok in april vorig jaar vervroegd van de luchthaven bij Enschede, omdat de drie geparkeerde toestellen van Lufthansa later dat voorjaar niet meer mochten opstijgen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ontbrak daarvoor de juiste vergunning.

Schadeclaim

Hoewel na een kort geding de Boeings toch langer mochten blijven staan, haalde Lufthansa al een van de toestellen weg uit Twente. Dat leverde de luchthaven een schadeclaim van twee ton op. Bovendien werd er ongeveer een ton aan parkeerinkomsten misgelopen.
Twente Airport haalde in de zomer van 2020 zes Boeing 747s van Lufthansa naar de luchthaven. De toestellen zouden er langdurig gestald worden, wat ongeveer een ton per jaar, per vliegtuig moest opleveren. Maar over de Boeings raakte Twente Airport in conflict met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT): de luchthaven bleek niet de juiste papieren te hebben om dit soort type grote vliegtuigen weer op te mogen laten stijgen.

Half miljoen euro

De schadeclaim en de juridische strijd met de Inspectie over de Lufthansa-toestellen, kostten Twente Airport vorig jaar in totaal 566.000 euro. In totaal draaide de luchthaven over 2021 een verlies van een kleine miljoen euro.
Het vliegveld is eigendom van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, waardoor er met het verlies over 2021 opnieuw gemeenschapsgeld bij moet. Met een herstelplan, dat in de zomer wordt gepresenteerd, hoopt de luchthaven in de toekomst wel zwarte cijfers te kunnen schrijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.