Nieuws

MST start met dubbele immunotherapie tegen borstvlieskanker

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede
Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede © RTV Oost
De eerste twee patiënten met borstvlieskanker zijn deze week in het Medisch Spectrum Twente gestart met een dubbele immunotherapiebehandeling. Het MST is het eerste ziekenhuis in Overijssel en het derde in Nederland (na Erasmus MC in Rotterdam en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam) dat de behandeling aanbiedt. MST werkt nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoek.
Landelijk krijgen jaarlijks zo’n 550 patiënten borstvlieskanker, van wie er tien tot vijftien in het MST komen. Sommigen patiënten kunnen baat hebben bij de dubbele immunotherapie. Een patiënt krijgt dan twee jaar lang iedere twee weken het ene medicijn en iedere zes weken het andere.

Ervaring

In MST wordt al langer gewerkt met immunotherapie, bijvoorbeeld bij melanoom en niercelkanker. Daardoor is er ervaring met de bijwerkingen die ontstaan na de behandeling, die daarom goed en efficiënt kunnen worden opgevangen.
Hugo Schouwink, Emanuel Citgez en Albert Polman, longartsen in MST, zijn blij met deze nieuwe behandeling. “Het is een stap vooruit voor onze patiënten, voor de vakgroep Longgeneeskunde en voor MST. Na twintig jaar alleen behandelen met chemotherapie is het heel mooi dat er nu een nieuwe, effectievere behandeling is.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.