Nieuws

Staatssecretaris wil dat NAM dit jaar stopt met afvalwaterinjectie in Twente

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66)
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) © ANP
Staatssecretaris Vijlbrief wil dat de injectie van afvalwater in Twente dit jaar nog stopt. In een Kamerbrief schrijft hij dat het 'veel logischer' is om het afvalwater te verwerken waar de gaswinning daadwerkelijk plaatsvindt: het olie- en gasveld in Drenthe. Donderdag bespreekt de Kamer een motie om afvalwaterinjectie in de Twentse bodem direct te stoppen.
Een meerderheid van de Kamer liet in december al weten voor het direct stoppen van afvalwaterinjectie in Twente te zijn.

'Geen rechtsgrond'

Vijlbrief kan niet voldoen aan deze 'oproep tot directe actie', schrijft hij in de Kamerbrief. Volgens hem veegt de rechter het besluit om direct te stoppen geheid van tafel, waarna de NAM een flinke som geld kan vragen voor de periode van stillegging.
"Daarom ben ik zeer gemotiveerd om een alternatief te vinden zodat de waterinjectie in Twente zo spoedig mogelijk kan worden beëindigd", zegt Vijlbrief. "De eerste stap is de afbouw van de waterinjecties in Twente. Het is mijn streven om op zijn laatst aan het einde van het jaar te stoppen in Twente en naar Drenthe om te schakelen."

Gemeenten Noordoost-Twente

Ondertussen voeren gemeentefracties in heel Noordoost Twente de druk op. In een brief aan de Kamer roepen alle fracties van Losser op om vóór de motie te stemmen, ondanks de 'juridische argumenten' die de staatssecretaris aandraagt. "Stop de afvalwaterinjectie in onze bodem en kies voor duurzame oplossingen", eindigt de brief.
Het debat is aanstaande donderdag om 20.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.