nieuws

Rubicon-subsidie voor UT-onderzoeker, onderzoekt stromingen in complexe netwerken

Onderzoeker UT krijgt Rubicon-subsidie
Onderzoeker UT krijgt Rubicon-subsidie © Universiteit Twente
UT-onderzoeker Joost Weijs heeft een Rubicon-subsidie ontvangen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Weijs doet onderzoek naar hoe deeltjes in vloeistof de stroming beïnvloeden in complexe netwerken zoals het menselijk bloedvatenstelsel of een industrieel filter.
De beurs is bedoeld om twee jaar onderzoek te doen in het buitenland. Weijs zit al bijna een jaar in Frankrijk. Hij zou oorspronkelijk voor twee jaar aan de slag in Lyon, maar met de subsidie kan hij drie jaar onderzoek doen.
Het onderzoek richt zich op stromingen door een netwerk van nauwe kanaaltjes, zoals het menselijk bloedvatenstelsel. "Onze aders hebben verschillende diktes en er zijn veel vertakkingen", zegt Weijs. "Ik wil weten hoe de aanwezigheid van deeltjes in het bloed de stroming in zo’n netwerk beïnvloedt."
Er is weinig hierover bekend. "Een deeltje kan bij een vertakking links- of rechtsaf, maar dat ene deeltje beïnvloedt ook het gedrag van alle andere deeltjes in het systeem doordat het deels de stroming blokkeert."
Weijs wil aan de hand van simulaties een model maken waaruit basisgedrag van deeltjes in de netwerken is af te leiden. Het verschijnsel komt volgens hem veel voor. Behalve in onze aderen, speelt het bijvoorbeeld ook een rol bij filters in de industrie. "In een filter pers je vloeistof door een poreus netwerk. Dan is het handig te weten hoe stroming zich gedraagt."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.