nieuws

IJssel daalt 71 centimeter door hoogwatergeul, minister in Marle voor start aanleg

De waterstand van de IJssel daalt bij hoogwater 71 centimeter als de hoogwatergeul er eenmaal is. In Marle geeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu straks bij de loswal in Marle de officiële aftrap voor de aanleg van de geul. Die geul moet eind volgend jaar klaar zijn.
De geul aan de Gelderse kant van de IJssel en bij Marle gaat alleen open als er sprake is van extreem hoogwater in de IJssel. Dan kan het rivierwater bij Veessen wegstromen en bij Wapenveld weer terug in de IJssel stromen. De hoogwatergeul wordt acht kilometer lang en maximaal anderhalf kilometer breed. 

Aanleg omstreden

Over de aanleg van de geul is sinds het begin van deze eeuw gestreden. Negen agrarische bedrijven en vijf woningen zijn ervoor gesloopt. Vijftien gezinnen moesten verhuizen.
Mensen die achter de dijken van de nieuwe geul wonen, vrezen overstromingen. Maar in 2013 werd het besluit toch definitief.

Ruimte voor de Rivier

De hoogwatergeul is één van de ruim dertig projecten van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Dit plan van Rijkswaterstaat is gemaakt na de dreigende overstromingen in 1995, toen bleek dat de dijken niet overal berekend waren op steeds stijgende waterstanden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.