Nieuws

McDonald's-moord Zwolle op Turkse broers lijkt koelbloedige dubbele liquidatie

De McDonald's vestiging in Zwolle waar de dubbele moord plaatsvond
De McDonald's vestiging in Zwolle waar de dubbele moord plaatsvond © News United
Ongeveer een uur hing de schutter van de dubbele moord in de Zwolse McDonald's al rond in het restaurant. Dat zegt een ingewijde tegen RTV Oost. De dader zat een tijdlang te eten naast de twee Turkse slachtoffers, voordat hij het vuur op hen opende. Het lijkt te duiden op een koelbloedige en overdachte dubbele liquidatie. Een 62-jarige en een 57-jarige man lieten het leven.
Een van de slachtoffers was op slag dood, getuige de plek van zijn lichaam waar hij werd geraakt. De ander, zijn broer, werd meermalen in het bovenlichaam geraakt. Reanimatie mocht niet meer baten. De schutter heeft volgens getuigen zijn hele magazijn leeg geschoten. De knallen waren ook buiten te horen, bijvoorbeeld door gasten van de McDrive.

Stille getuigen

In het bomvolle restaurant, het was etenstijd met ongeveer honderd gasten, waren veel kinderen aanwezig. Op de tafel naast de slachtoffers staan nog Happy-Meal-doosjes die in de haast door bezoekers zijn achtergelaten en een roze rugzak als stille getuigen. In de muur erachter zitten meerdere kogelgaten.
De slachtoffers zijn twee broers die veel ondernemingen runden in en rond de stad. Zo had een van hen jarenlang een eettent in het centrum van Zwolle. Wat de achterliggende reden van de dubbele moord is, is nog onduidelijk. Ook is niet bekend waar de schutter is gebleven, met eventuele handlangers.

Beelden

De politie bekijkt nu camerabeelden, van bewakingscamera's in de zaak, maar mogelijk ook van de aanwezigen op het moment van de gruwelijke gebeurtenis. Opsporingsdiensten vragen iedereen die iets weet, of gezien heeft, zich te melden. Een woordvoerder verzoekt getuigen om eventuele verdachte(n) niet zelf te benaderen.

Afgrijselijk

De geschokte bezoekers en medewerkers van het restaurant zijn deels opgevangen en begeleid in hulpverlening. Sommige bezoekers zijn in angst gevlucht. De politie wil hen nog graag spreken.
Burgemeester Peter Snijders heeft een bezoek gebracht aan het fastfoodrestaurant om mensen een hart onder de riem te steken. "Allereerst zijn onze gedachten bij de nabestaanden, maar ook bij alle bezoekers en medewerkers van de horecazaak, die deze afgrijselijke daad hebben moeten aanschouwen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.