Nieuws

Jubileumfeestje Twente Airport: 54 toestellen landen op vliegveld

Tientallen toestellen bij fly-in op Twente Airport
Tientallen toestellen bij fly-in op Twente Airport © RTV Oost
Twente Airport vierde vandaag feest. Het is vijf jaar geleden dat het gezag over het vliegveld formeel werd overgedragen van het Ministerie van Defensie naar de provincie Overijssel. Om het jubileum te vieren vlogen vandaag 54 kleine vliegtuigen naar de luchthaven in Enschede.
Donderdag 30 maart 2017 begon een nieuw hoofdstuk in de rijke historie van de Twentse luchthaven. Nadat het vliegveld in 2008 werd gesloten voor militaire toestellen en burgervliegtuigen, mag er sinds 2017 weer gevlogen worden door privé- en zakenvliegtuigen.
Fly-in tijdens 5-jarig jubileum Twente Airport
Een financieel succes is het vliegveld de afgelopen jaren niet geweest. Er worden jaar na jaar rode cijfers geschreven. Het verlies over 2020 en 2021 liep zelfs op tot 1 miljoen euro.

Rel Lufthansa

De rel met gepareerde toestellen van Lufthansa was één van de oorzaken van het grote verlies. De Boeings werden in het begin van de coronacrisis naar Twente gehaald om langdurig te parkeren.
Kleinere toestellen mogen wel opstijgen vanaf Twente Airport. Er staan nu vijf toestellen op het terrein geparkeerd van Alitalia. Algemeen directeur Jan Schuring verwacht vanaf 2024 uit de rode cijfers te zijn. "Er is een blijvende vraag naar parkeerplekken. Het is mooi als we die kunnen bedienen in combinatie met klein onderhoud."
Je moet altijd bellen of je mag komen. Dat is wel een hindernis
piloot Andy van Veen
"We zien vooral heel veel kansen om de luchthaven als een testluchthaven te gaan ontwikkelen", vertelt Schuring. "Voor enkele dagen kunnen we de baan verhuren aan grote organisaties die nieuwe ontwikkelingen in de luchtvaart kunnen testen. Hier kan dat, omdat er heel weinig verkeer is. Daardoor kan je deze luchthaven een dag of een halve dag huren."

Gebak en hamburgers

Tijdens de fly-in op de luchthaven kwamen maandag tientallen vliegtuigen van vliegclubs naar Enschede om het jubileum te vieren. Ze werden tijdens hun tussenstop getrakteerd op koffie, gebak en hamburgers.
"We vlogen hier vaak overheen om naar Duitsland toe te gaan", zegt Paul van den Berg die vanuit Breda is gevlogen. "Het was nooit privé dus hier kwamen we nooit. Toch is het nog een beetje onbekend onder de vliegers."
Andy van Veen en Paul van den Berg vlogen tot nu toe niet vaak naar Twente Airport
Andy van Veen en Paul van den Berg vlogen tot nu toe niet vaak naar Twente Airport © RTV Oost
"Je moet ook altijd van tevoren bellen of je mag komen", vult Andy van Veen aan. "Dat is wel een hindernis. Wat je ook graag wilt als je ergens naartoe vliegt is op het vliegveld koffie drinken of in een restaurantje zitten. Het is wel iets waardoor je niet zomaar op Twente vliegt en wel naar Texel of naar vliegveld Midden-Zeeland."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.