Nieuws

Zwolse McDonaldsmoord: Jongste slachtoffer had criminele contacten, broer werd 'gruwelijk meegesleept'

Oudste slachtoffer McDonald's-moord meegesleept in criminele sores van jongere broer
Oudste slachtoffer McDonald's-moord meegesleept in criminele sores van jongere broer © News United
Eén van de twee broers die gisteravond werd doodgeschoten in de McDonald's-vestiging Zwolle-Noord had criminele contacten. Dat zeggen bronnen binnen de Alevitische gemeenschap tegen RTV Oost. "De oudste broer is gisteren 'gruwelijk meegesleept' in de sores van z'n broer", is de gedachte.
Binnen de Alevitische gemeenschap was niet algemeen bekend dat de jongste broer weer terug was in Nederland. "Jarenlang verbleef hij in Turkije, nadat het hem hier te heet onder de voeten werd." De jongste broer schijnt veel schulden te hebben, niet alleen bij overheidsinstanties, maar ook bij criminele contacten. Daarnaast wordt gerept over drugshandel.
Bronnen vertellen aan RTV Oost dat de jongste broer contacten had in het criminele circuit.

'Gouden vent'

"De oudste broer staat daar helemaal buiten", zeggen dezelfde contacten tegen RTV Oost. "Dat was een gouden vent voor ons Alevieten. Hij stond voor alles en iedereen klaar. Hij wilde altijd helpen. Zo verzorgde hij bijvoorbeeld vaak genoeg uitvaarten in het buitenland, als nabestaanden daartoe niet in staat waren. Hij droeg het lokale sportleven een warm hart toe en je kon altijd bij hem terecht met je problemen."

'Collateral damage'

De gedachte in de gemeenschap is dat de jongste broer terug in Nederland was om zijn problemen of schulden op te lossen en dat zijn oudere broer naar een afspraak bij de McDonald's is meegegaan als 'mediator'. "Maar daardoor was de oudste op de verkeerde plek, op het verkeerde moment. Collateral damage, zogezegd."
Deze omroep meldde gisteren al dat alles duidt op een koelbloedige liquidatie. De schutter hing volgens bronnen al een uur in of rond de McDonald's. Nadat de slachtoffers een tafeltje hadden gekozen, is de schutter er naast komen zitten. Na enige tijd heeft hij zijn wapen gepakt en de broers doodgeschoten.

Verdachte

De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden, een 32-jarige man. Die heeft zich gisteravond laat zelf gemeld op het bureau in Deventer. Of het om de schutter of een handlanger gaat, is niet duidelijk.
Het fastfoodrestaurant zat gisteravond behoorlijk vol. Er waren zo'n honderd gasten, waaronder veel kinderen. Veel van die jeugdigen werden door hun school getrakteerd op een maaltijd bij de 'Mac', na een gespeeld schoolvoetbaltoernooi.
In een eerdere versie van deze publicatie werd een relatie gelegd tussen één van de slachtoffers van de dubbele moord en de Koerd Baybasin, die in Nederland in 2002 tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld. De bewering dat dit slachtoffer in het verleden banden met enige organisatie van Baybasin had, vindt onvoldoende steun in het beschikbare bronnenmateriaal. Deze passage is daarom verwijderd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.