nieuws

Eerste tentoonstelling van De Fundatie Zwolle toont kolossaal fast food werk van Tjalf Sparnaay

Museum De Fundatie begint dit weekend aan het nieuwe museumjaar met een opmerkelijke tentoonstelling Closer. De Fundatie toont werk van megarealist en rijzende ster Tjalf Sparnaay, in zijn eerste museumtentoonstelling ooit.
Waar veel musea zuchten onder bezuinigingen van de overheid boekte De Fundatie vorig jaar opnieuw een record met 210.000 bezoekers in Zwolle en 54.000 bezoekers in kasteel Het Nijenhuis in Heino. Met Tjalf Sparnaay zoekt het museum opnieuw een breed publiek in Nederland.
Sparnaay schildert kolossale doeken met daarop fast food, snoep, flessen ketchup, boterhammen met kaas en een volle vaatwasser. Hij kiest alledaagse objecten en schildert zoals Amerikaanse realisten, onder wie Hopper, na de Tweede Wereldoorlog deden. Maar hij staat ook volop met de voeten in de 17e eeuwse traditie van de Nederlandse meesters: het stilleven.

Creatief programmeren

Eén van de redenen waarom De Fundatie succesvol is, zegt directeur Keuning, is juist de keuze dubbel te programmeren met verschillende thema's. Door een megatalent als Tjalf Sparnaay, die nooit eerder in een museum tentoonstelde, te laten zien naast de tentoonstelling in search of meaning van twintig gerenommeerde internationale beeldhouwers laat Keuning in De Fundatie alle kanten van de kunstmedaille zien. "Het geheim zit 'm in het zoeken van diversiteit in de beeldende kunst zodat we voor veel mensen interessant zijn", aldus Keuning.
In search of meaning kunt u binnenkort bij RTV Oost zien in het tv-programma OveruitdeKunst.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.