Nieuws

Kerst in (Oud) Kampen op 1 april, dat is een grapje toch? "Ik mag niet liegen van mijn moeder"

Beeld van Kerst in Oud Kampen in 2018
Beeld van Kerst in Oud Kampen in 2018 © Peter de Haan
Voor de tweede dag op rij kleurt Overijssel wit. Opnieuw worden delen van de provincie bedekt door een laagje sneeuw. Minder dik dan verwacht, maar auto's, gras en struiken zijn wit. En dat is een prima moment om aan te kondigen dat komend weekend Kerst in Oud Kampen alsnog gehouden wordt. Of hebben we het hier over een 1 aprilgrap?
Wie vanmorgen de deur uit moet en daar de auto voor nodig heeft, moet toch nog weer even de ijskrabber tevoorschijn halen. Strooiwagens rijden deze ochtend door de provincie om te voorkomen dat de wegen glad worden.
Weermannen en -vrouwen werden de afgelopen dagen nog wel eens beschuldigd van het maken van een grap; sneeuw op 1 april, dat gelooft niemand. Maar nadat Overijssel gisteren al wit was gekleurd, was het vanmorgen opnieuw raak.

Code geel

In Overijssel geldt code geel vanwege gladheid door sneeuw. Op veel plaatsen valt (natte) sneeuw. Hierdoor is het op veel plaatsen glad en kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden. Vanochtend rond tien uur trekt de sneeuw zuidwaarts weg en verdwijnt overal de gladheid.
Die winterse omstandigheden zijn natuurlijk ideaal voor Kerst in Oud Kampen, het evenement dat de laatste jaren flink last had van de coronamaatregelen. Maar ja, Kerstmis ligt al een paar maanden achter ons. Daar trekken ze zich in Kampen echter niks van aan. Komend weekend is het volop Kerst in Kampen.

Geen grap

Een 1 aprilgrap, toch? "Er zijn meer mensen die daar last van hebben", zegt citymarketeer Roeland Tameling. Maar een grap is het toch niet, alhoewel er wel een kleine nuance aan zit. "Kerst in Oud Kampen is het niet, we vieren Kerst in Kampen."
Maar wie zit daar nou op te wachten? Vorige week was het nog zo'n achttien graden in de provincie, maakte iedereen zich op voor een heerlijk weekend en werd verzucht dat het voorjaar begonnen was. Nu weer terug naar kerstsfeer is toch wel een flinke stap.

1 april

"Mensen vergeten dat wij wel vaker op 1 april wat leuks hebben gedaan." Vorig jaar nog werden deurbellen uitgedeeld met het geluid van Kampen. Dat was een groot succes. "Uiteindelijk hebben we toen nog deurbellen bij moeten bestellen. Kampen wil een hartelijke Hanzestad zijn. Die gaat geen mensen in de maling nemen. En ik mag ook niet liegen van mijn moeder. Het is echt waar."
Om vier uur vanmiddag begint het sneeuwballentoernooi. In de binnenstad kunnen mensen die daar zin in hebben sneeuwballen gooien. "Voor de zekerheid hebben we ook maar een even een sneeuwkanon erbij geregeld zodat we echt voldoende sneeuw hebben, mocht het gaan dooien."

Kerstbomen werpen

Er is een kerstman, een kerstvrouw er worden kerstliedjes gezongen. "En morgen is natuurlijk Tweede Kerstdag", gaat Tameling enthousiast verder. "Dan kunnen mensen meedoen aan kerstbomen werpen in de binnenstad. Er is echt van alles te doen. De binnenstadondernemers hebben ook alles uit de kast gehaald." Kerstversiering die ze nog hadden liggen, is weer tevoorschijn gehaald. "Het wordt een supergezellige boel."
De reacties van mensen op het initiatief in Kampen zijn divers. Tameling wordt al vaak gebeld door mensen die willen weten of het echt geen grap is.

Pandemie

"Er zijn ook mensen die denken: 'eindelijk', want ze hebben het al twee jaar gemist door de pandemie." Bovendien is het nog maar de vraag of Kerst in Oud Kampen dit jaar in december wel gehouden kan worden. Wat doet de pandemie? Dat is toch ook nog best een factor om rekening mee te houden. "Ik hoor ook mensen die blijven twijfelen of het een 1 aprilgrap is."
Kerst in Oud Kampen betekent behalve veel winterse gezelligheid toch ook straattheater. Is dat vandaag en morgen ook te vinden in Kampen? "Er zijn straattheateroptredens", aldus Tameling. "Maar om misverstanden te voorkomen: het is dus geen Kerst in Oud Kampen. We vieren kerst in Kampen en onder anderen de mensen van Kerst in Oud Kampen hebben beloofd dat ze nog even hun beste beentje voor gaan zetten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.