nieuws

Geen huurders te vinden voor hypermarkt in Steenwijk

Projectontwikkelaar Focus, die de hypermarkt in Steenwijk wil exploiteren, heeft grote moeite om huurders te vinden voor het pand. Ondernemers in Steenwijk verwachten daarom dat de hypermarkt wel eens helemaal niet gebouwd zou kunnen worden.
"Want zonder huurders is het project gedoemd te mislukken", zo verwacht onder meer Bert Vis, eigenaar van de C1000 aan het Steenwijkerdiep. Ook in de regio rondom Steenwijk wordt steeds meer gefluisterd dat de hypermarkt niet gebouwd zal worden.

Geen enkele supermarktketen heeft interesse

Veel supermarktketens in Nederland hebben onderzocht of de Steenwijkse hypermarkt een goede aanvulling zou zijn binnen de bestaande winkelspreiding. Inmiddels is duidelijk dat geen enkele supermarktketen interesse heeft. Projectontwikkelaar Focus heeft daarna geprobeerd een andere grote winkelketen binnenshuis te halen. Bedrijven zoals onder meer de Mediamarkt zijn naar Steenwijk gelokt met het vooruitzicht dat men twee jaar lang geen huur zou hoeven betalen. Ook van deze aanbieding heeft vooralsnog niemand gebruik gemaakt.
Ondernemers in Steenwijk denken daarom dat de projectontwikkelaar ook geen kleinere winkelbedrijven in het nieuw te bouwen pand zal krijgen. "Als er geen grote keten is gehuisvest die de klanten aantrekt, dan is geen enkele kleine keten bereid om zijn nek in de strop te steken", aldus Vis. "Want uiteindelijk is die term hypermarkt enkel een smoesje om een groot winkelcentrum te kunnen bouwen."

Veel weerstand onder lokale winkeliers

De hypermarkt in Steenwijk is al jarenlang een gevoelig discussiepunt. Bij een bestemmingsplanwijziging in 2005 heeft de toenmalige gemeenteraad de mogelijkheid voor een hypermarkt opengelaten. Sindsdien is er veel weerstand onder met name lokale winkeliers. Zij zijn bang dat de hypermarkt de klanten uit de binnenstad zal wegtrekken en dat winkeliers failliet zullen gaan. Omdat de hypermarkt een regionale aantrekkingskracht zou hebben, vrezen ook winkelondernemers in Wolvega, Meppel en de kleinere kernen rond Steenwijk voor hun toekomst.
De Raad van State komt woensdag bijeen voor de laatste zitting over de hypermarkt. Dan beslist de RvS of het één grote winkel moet worden of dat de hypermarkt meerdere kleine winkels mag huisvesten. Uit eerdere uitspraken van de RvS is wel duidelijk geworden dat de hypermarkt niet verboden kan worden, ondanks de mogelijke economische gevolgen voor de regio.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.