Nieuws

Oekraïense vluchtelingen ontmoeten in Zwolle potentiële werkgevers

Oekraïense vluchtelingen ontmoeten potentiële werkgevers in Zwolle
Oekraïense vluchtelingen ontmoeten potentiële werkgevers in Zwolle © RTV Oost / Teun van der Velden
Een groep van zo'n dertig Oekraïense vluchtelingen die in Zwolle verblijft kan mogelijk al over een paar dagen aan het werk voor een Nederlandse werkgever. Gisteren bezochten ze meerdere locaties om hun potentiële werkgevers te ontmoeten.
Het is een initiatief van Bart Dikkeschei uit Zwolle. Hij begon, samen met anderen, een uitzendbureau voor vluchtelingen. Volledig non-profit, want de winst gaat naar het land in oorlog.

Grote opkomst

"Het is echt een groot succes", zegt Dikkeschei enthousiast. Hij staat samen met de groep Oekraïense vluchtelingen in Academiehuis de Grote Kerk in hartje Zwolle. "Hier kan de groep kennismaken met Berend Andringa, van het schoonmaakbedrijf Gezellig Werkt."
De opkomst, zo'n dertig vluchtelingen, is groter dan Dikkeschei had verwacht. "Het is ongelofelijk hoeveel animo er voor is. We hebben honderden inschrijvingen van vluchtelingen die graag aan het werk willen. Daarnaast hebben we ook tientallen bedrijven in de regio die die mensen een baan kunnen bieden."
Oekraïense vluchtelingen ontmoeten potentiële werkgevers

'De reden is triest'

Een van de vluchtelingen die op zoek is naar een baan is Svitlana. Ze gaat mogelijk al snel aan de slag. "Ik ben Nederland en de rest van de wereld heel dankbaar dat we zo goed opgevangen worden en dat er zoveel steun voor ons en ons land is. Maar we willen ook iets terug doen. Daarnaast is het voor ons ook belangrijk om geld te verdienen. Als we straks hopelijk weer terug kunnen naar Oekraïne, moeten we daar wel geld voor hebben."
Zo ziet ze zichzelf als tolk werken in Nederland. "Dan kan ik helpen met de opvang van vluchtelingen. Of het geven van Engelse les... Ik ga graag aan het werk."
Svitlana vluchtte uit Oekraïne en wil hier nu aan het werk
Svitlana vluchtte uit Oekraïne en wil hier nu aan het werk © RTV Oost / Teun van der Velden
Berend Andringa, potentieel werkgever met zijn schoonmaakbedrijf, ziet genoeg kansen. "De reden dat ze hier staan is natuurlijk triest, maar wij zijn heel blij met ze. We kunnen heel goed mensen gebruiken en ik denk dat het werk als schoonmaker voor veel vluchtelingen heel toegankelijk is. Hoewel ik al met de gemeente Zwolle kijk naar opties om de vluchtelingen Engels te leren, denk ik niet dat de taal een hele grote barrière zal zijn."

Geld naar Oekraïne

Het loopt dus storm met de aanmeldingen van werkzoekende vluchtelingen, maar wat Dikkeschei betreft worden het er steeds meer. "Ja, dat kan ik nog wel aan hoor", zegt hij lachend. "Tussen alle kandidaten zitten vast ook mensen die bij ons op kantoor kunnen werken, want we zullen dan wel uit moeten breiden. Moet ik alleen nog even wat bureaus kopen..."
Hij wil nog maar eens benadrukken dat de de winst dat het uitzendbureau maakt volledig naar Oekraïne gaat. "Zeker. We hebben het zelfs vast laten leggen, om te voorkomen dat daar twijfel over ontstaat. Het geld is bestemd voor het land waar we het voor doen, Oekraïne."
Initiatiefnemer Bart Dikkeschei
Initiatiefnemer Bart Dikkeschei © RTV Oost / Teun van der Velden

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.