nieuws

RvS wijst bezwaren ondernemer Meibergen af, gemeente Deventer in gelijk gesteld

Raad van State
Raad van State © Flickr Creative Commons / Edo Dijkgraaf
De Raad van State heeft de gemeente Deventer in het gelijk gesteld in het langslepende conflict met de Deventer ondernemer Hans Meibergen. Het conflict draaide om een aantal appartementen op industrieterrein Bergweide in de stad. De Raad van State heeft alle bezwaren van Meibergen ongegrond verklaard.
Meibergen is eigenaar van een muziekzaak met daarboven appartementen op het industrieterrein. Die appartementen worden verhuurd, maar dat is tegen het bestemmingsplan. Volgens de gemeente zouden omliggende bedrijven door de bewoning belemmerd worden in de ontwikkeling. Om de zaak kracht bij te zetten legde de gemeente Meibergen vervolgens een aantal dwangsommen op. Die liepen op tot duizenden euro's.
Eigenaar Hans Meibergen droeg tijdens de zitting, een aantal weken geleden, meerdere redenen aan waarom de gemeente de verhuur zou moeten toestaan. Hij wees op de bouwvergunning uit 1956, waarin ook andersoortige bewoning werd toegelaten. Ook kreeg hij in 2006 een vergunning van de gemeente voor kamerbewoning in het pand. Verder wees hij op andere locaties in de omgeving waar panden bewoond worden.

'Bewoning op andere locaties wordt terecht toegestaan'

De Raad van State wees alle argumenten van Meibergen van de hand. De Raad van State zegt in de uitspraak onder meer dat de gemeente niet met twee maten meet door op andere locaties wel bewoning toe te staan, omdat die situaties niet vergelijkbaar zijn met die van Meibergen.
De gemeente is tevreden over de uitspraak. "Er zijn nu twee onafhankelijke instellingen, Rechtbank Overijssel en de Raad van State, die de gemeente in het gelijk stellen", zegt wethouder Grijssen. "We kunnen dus tevreden zijn over hoe de organisatie de kwestie heeft aangepakt."

Uitzoeken hoe het nu verder gaat

Wat er nu gaat gebeuren wordt verder bekeken. Over het innen van de opgelegde dwangsommen is Grijssen duidelijk. "Er is ooit een raadsbrede uitspraak gedaan dat alle opgelegde dwangsommen ook geïnd moeten worden, dat zal in deze situatie ook zo zijn."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.