Nieuws

Slachtofferhulp over nasleep dubbele moord in McDonald's: "Zijn met 60 mensen in contact"

Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland over nasleep schietpartij
Roy Heerkens van Slachtofferhulp Nederland over nasleep schietpartij © RTV Oost / Tom Meerbeek
Roy Heerkens, woordvoerder van Slachtofferhulp Nederland, heeft in z'n werk regelmatig te maken met ooggetuigen van schietpartijen. Maar een dubbele moord in een McDonald's rond etenstijd met zoveel kinderen erbij is voor hem en zijn organisatie 'uniek'. Na enkele dagen komt de dreun bij sommige mensen pas echt aan. "De adrenaline zakt weg en dan kunnen er stressklachten ontstaan."
Gistermiddag werd een bijeenkomst gehouden voor getuigen van de koelbloedige moord. In hotel Lumen in Zwolle kwamen ongeveer dertig mensen samen. Ze konden daar hun verhaal kwijt bij de mensen van Slachtofferhulp Nederland, maar ook bij elkaar. "Daar vinden ze erkenning en herkenning", vertelt Heerkens.
Ook konden getuigen hun spullen ophalen die ze in alle paniek in de McDonald's hadden achtergelaten. "Mensen vinden het prettig om die spullen terug te hebben, want er lagen nog pinpassen, telefoons en rugtassen."
Volgens Heerkens is Slachtofferhulp Nederland inmiddels in contact met bijna zestig mensen, en achter die individuele personen zitten ook nog gezinnen. "Maar het kan ook zijn dat we nog mensen missen", zegt hij. "Dus mochten er mensen niet gebeld zijn, dan kunnen zij nog gewoon contact opnemen."

'Ruimte voor verwerking'

Veel scholieren waren afgelopen woensdag in de McDonald's in Zwolle-Noord om een voetbaltoernooi af te sluiten. Volgens Heerkens komen de stressklachten van kinderen en volwassenen bij zo'n gebeurtenis overeen. "Voor de verwerking is het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. Daarom ondersteunen wij de ouders, want daar voelen kinderen zich uiteindelijk het veiligst."
Daarnaast moeten gezinnen niet gaan afwijken van de dagelijkse structuur. "Dus gewoon naar de hockey of het voetbal dit weekend. En laat ze vooral spelen, zeker als het kleine kinderen zijn." Een vrouw vertelde tijdens de bijeenkomst dat haar dochter de situatie al had nagespeeld met poppen en een tekening had gemaakt om vervolgens weer door te scheuren. "Dat zijn goede signalen", legt Heerkens uit. "Het betekent dat een kind iets aan het verwerken is. Daar moet je ruimte voor bieden."
Tot slot moeten ouders er rekening mee houden dat hun kind afwijkende emoties kan laten zien of wat teruggetrokken kan reageren. "Dat mag er allemaal zijn. Dus raak als ouder niet in paniek als een kind wat lastiger eet of drinkt. Dat zijn allemaal normale reacties op een abnormale gebeurtenis.
Woensdagavond meldde zich een 32-jarige man bij de politie. Hij heeft bekend de schutter te zijn. Bij het schietincident kwamen twee Zwolse broers om het leven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.