Nieuws

Boer Marcel uit Blokzijl: "Denk goed na voor je boeren opkoopt, weg is voor altijd weg"

Marcel Leeuw maakt zich zorgen om toekomst boeren
Marcel Leeuw maakt zich zorgen om toekomst boeren © RTV Oost / Chantal Everaardt
Marcel Leeuw zit met zijn melkveebedrijf 800 meter van natuurgebied De Wieden, een stikstofgevoelig Natura-2000 gebied. Hij vraagt zich serieus af of hij over vijf jaar nog boer kan en mag zijn van de regering.
De brief van minister Van der Wal dat er fors en versneld iets aan de stikstofuitstoot door met name de landbouw moet worden gedaan, is in de agrarische sector hard aangekomen. Ook bij Marcel, die hoopt dat de minister goed nadenkt voor ze overgaat tot opkoop van boeren.
Dat er geld was gereserveerd voor sanering en omvorming van de landbouw was niet nieuw voor de boer uit Blokzijl. Hij heeft de brief bestaand uit 24 pagina's doorgelezen. Hij mist vooral perspectief voor de boeren die graag wel door willen gaan en vindt dat er weinig concreet wordt gemaakt over het 'hoe dan wel' voor boeren.

'Verpaupering dreigt'

"Je kunt boeren opkopen, gedwongen ook, maar als achteraf blijkt dat het voor niets is heb je wel ingrijpend een heel gebied veranderd. Wat als na tien jaar blijkt dat de staat van de natuur niet anders wordt? Het platteland verpaupert als de boeren weggaan."
"Wij boeren al jaren in en met de natuur en dan zijn wij nu het probleem? Ik geloof het niet. De natuur laat ondanks de aanwezigheid van boeren herstel zien. Er moet zeker wat gebeuren, dat willen wij ook, maar opkopen heeft geen zin. Denk na voor je onomkeerbare besluiten neemt."

Zorgen

De stikstofaanpak baart Marcel Leeuw zorgen, net als zijn collega-boeren. Hij slaapt er soms slecht van en vraagt zich af of het 'samen naar een oplossing werken' wel zo samen is.
"Het ligt voor een groot deel op het bordje van de landbouw. Ik lees wel wat van industrie en bouw, maar wie kan er leveren? Wij. Over wie wordt gesproken om gedwongen op te kopen? Wij. En ja, daar lig ik dan wel eens wakker van."
Tekst gaat verder onder video
Marcel Leeuw is boer naast natuurgebied De Wieden

Perspectief

Carla Evers is pluimveehouder en akkerbouwer in Noordoost-Twente, tegen de natuurgebieden Springendal en Dal van de Mosbeek aan. Ook zij heeft zich verdiept in de brief van de minister van Stikstof en Natuur.
"In de brief staat wel tig keer dat de minister perspectief wil voor de boer en dat de aanpak helderheid en duidelijkheid zal opleveren en een toekomstbestendige landbouw en een vitaal platteland. Prachtig! Maar ik lees nergens hoe ze dat gaat doen."
Tekst gaat verder onder foto
Boerin Carla Evers, lijsttrekker BBB in Overijssel
Boerin Carla Evers, lijsttrekker BBB in Overijssel © RTV Oost
De boerin wil graag met de natuur boeren, iets wat ze ook doen met hun bedrijf. Maar ze wil ook dat de kwaliteit van de natuur wordt gemeten.
"We hebben niet eens in beeld wat de staat is van de natuur die we moeten beschermen. En ondertussen hebben we onszelf een doelstelling opgelegd, dit wettelijk verankerd, waarvan deskundigen bij voorbaat al zeggen dat ze onhaalbaar zijn. Als we hieraan blijven vasthouden blijft er geen boer over in grote delen van Nederland, maar zullen ook veel burgers moeten verhuizen."
Zowel Carla als Marcel is van mening dat boeren hard nodig zijn om de natuur goed te onderhouden.

Extra geld snelle beslissers

Minister Van der Wal hoopt door extra geld in het vooruitzicht te stellen snelle beslissers naast kwetsbare natuur over te halen om te stoppen met hun bedrijf. Carla Evers heeft daar haar vraagtekens bij, of dit wel juridisch kan en niet wordt gezien als staatssteun.
Zowel de boer in Blokzijl als de boerin in Hezingen wil dat er werk wordt gemaakt van innovatie. Er zijn systemen op de markt die de stikstofuitstoot fors verminderen. De boeren zien meer in innovatie en omschakelen bij boeren dan in dwang en opkopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.