nieuws

Burgemeester van Losser: ook winkels in grensstreek lijden onder accijnsverhoging

Supermarkten in de grensstreek hebben te lijden onder de accijnsverhoging op brandstof en alcohol. Dat stelt burgemeester Sijbom van Losser. Hij wordt daarin gesteund door marktonderzoeker GfK.
Die rekende voor dat Nederlanders in de grensstreek steeds meer boodschappen doen in België en Duitsland. Ze gaven afgelopen jaar 15 procent meer uit in buitenlandse supermarkten dan in het jaar ervoor.

Minder omzet is minder personeel

Uit gesprekken met winkeliers in Losser maakt burgemeester Sijbom op dat de supermarkten vorig jaar te maken hadden met een omzetdaling van tien tot vijftien procent. Hij vermoedt dat mensen goedkoop tanken in Duitsland en er dan meteen hun boodschappen doen.
"De accijnsverhoging levert de staatskas misschien meer geld op omdat de rest van Nederland meer betaalt, maar het heeft een negatief effect op de winkels in de grensstreek", aldus Sijbom. "Minder inkomen is minder personeel. Dat heeft lokaal effect." Hij pleit al lange tijd voor soepelere maatregelen uit Den Haag voor winkels en tankstations langs de grens, bijgestaan door CDA-Kamerlid Omtzigt uit Enschede. Maar tot nog toe wil de minister de grensstreek niet tegemoet komen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.