nieuws

Grote brand in Rijssen heeft positief gevolg: daken dit jaar asbestvrij

Alle daken van de bedrijven op het bedrijventerrein van Rijssen zijn nog dit jaar asbestvrij. Dat is het doel van de gemeente. Aanleiding is een grote brand in 2006 aan de Nijverdalseweg, waarbij veel asbest vrijkwam.
Bedrijven waren wekenlang daardoor niet bereikbaar omdat alles schoongemaakt moest worden. Er was in 2006 al een werkgroep actief om de asbestdaken in de gemeente te saneren, maar door de brand kwam het plan in een stroomversnelling, aldus woordvoerder Gerard Bakker van de werkgroep: "Bedrijven zagen wel in wat de meerwaarde was. Inmiddels is 40.000 vierkante meter gesaneerd." Als straks alle daken gesaneerd zijn in Rijssen, heeft de gemeente daarmee vermoedelijk de primeur van Nederland.
Er moet nog 20.000 vierkante meter gesaneerd worden aan asbestdaken, waarvan een deel bij ondernemer Gerard Langenhof van HAVI, aan de Morsweg in Rijssen. Dit jaar gaat het verwijderen van het asbestdak gebeuren. Zonder de subsidie, die via de gemeente is geregeld, was Langenhof er nooit aan begonnen: "Voor mij had het niet gehoeven, maar ik zie het belang wel. Ook omdat er hier achter het bedrijf een woonwijk ligt." Ondernemers die via de gemeente hun asbestdaken laten saneren betalen niets voor het verwijderen van de daken Wel draaien ze zelf op voor de kosten van een nieuw dak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.