nieuws

Huizenverkoop in Overijssel gestegen, stijging het grootst in de regio Zwolle

Het aantal huizen in Overijssel dat verkocht wordt, blijft toenemen. In het vierde kwartaal van 2014 zijn er in Overijssel 2.187 woningen verkocht. Afgelopen maand was de stijging zelfs de hoogste sinds RTV Oost deze gegevens twee jaar geleden maandelijks begon te monitoren.
Tussen 16 december en vandaag was het aantal verkochte woningen in de provincie bijna 300 stuks hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Nog niet eerder in de afgelopen twee jaar kwam de toename in de buurt van de 300. Bovendien was het de twaalfde maand op rij dat de woningverkopen in de provincie de weg omhoog konden vasthouden.

Mijlpaal voor Hengelo

De afgelopen recordmaand is dit keer voor een aanzienlijk deel op het conto te schrijven van Zuidwest-Overijssel, waar er afgelopen maand dagelijks vijf huizen méér werden verkocht dan een jaar geleden. Maar overal in de provincie zijn de cijfers gunstig: in alle grote gemeenten nam het aantal 'Te Koop'-borden af en steeg het aantal geslaagde verkopen. Hengelo passeerde een psychologisch belangrijk punt: voor het eerst staan er minder dan duizend huizen te wachten op een koper.
De gunstige verkoopcijfers hebben ook hun weerslag op het aantal huizen dat momenteel te koop staat in de provincie: ook dat is met zo'n 15.500 het laagst in twee jaar, al is het verschil met eerdere maanden minder duidelijk dan aan de verkoopkant. Waar een aantrekkende woningmarkt immers betekent dat de verkopen ondubbelzinnig stijgen, is het effect aan aanbodkant diffuser. Er wordt meer verkocht, waardoor de keuze afneemt, maar tegelijkertijd durven ook meer mensen hun huis ook sneller weer te koop te zetten, waardoor er weer meer huizen te koop staan.

Prijzen omhoog

Duidelijker wordt het positieve verhaal geïllustreerd door de huizenprijzen, waarover de NVM-makelaars vandaag publiceerden. Bijna overal in de provincie zijn de huizenprijzen gestegen. Alleen de NVM-regio Hardenberg liet een prijsdaling zien, overal elders is een koophuis nu iets duurder dan een jaar eerder. Volgens de NVM zijn de gunstige cijfers vooral te danken aan de historische lage rente, die gecombineerd met de - na jaren van prijsdalingen - goedkope huizen, zorgen dat een koophuis veel beter betaalbaar is dan de afgelopen jaren.
De gemiddelde huizenprijs was het afgelopen kwartaal het laagst in de regio Enschede-Hengelo met 175.000 euro. Huizen waren het duurst in de regio Raalte: daar wisselde een huis voor gemiddeld 210.000 euro van eigenaar.
Met medewerking van Jody Ummels
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.