nieuws

Enschede verwacht lage opkomst verkiezingen en schrapt 23 stembureaus

Enschede verwacht zo'n lage opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen dat ze schrapt in het aantal stembureaus. Daarmee bespaart de gemeente bijna 25.000 euro.
Bij eerdere verkiezingen waren er 77 stembureaus, bij de verkiezingen in maart voor de Provinciale Staten wordt dat teruggebracht naar 54. Enschede gaat uit van 1.200 stemmers per bureau. Volgens prognoses en berekeningen kunnen daarom 23 bureaus geschrapt worden.

Besparing van duizend euro per bureau

Daarmee bespaart de gemeente op de huur van een locatie, op de kosten voor de mensen die op die dag op het stembureau zitten en op de kosten voor de inrichting daarvan. Het scheelt per stembureau zo'n duizend euro.
Enschede voegt onder meer de twee stembureaus in Boekelo samen, Lonneker krijgt er ook nog maar één en in wijken als Wesselerbrink komen minder stembureaus. Volgens de gemeente hoeft niemand verder te lopen naar een stembureau dan bij eerdere verkiezingen. Het schrappen van bureaus zou dan ook niet nog nadelig werken op de opkomst.
De provincie Overijssel kan nog niet regeren op het besluit van Enschede, maar laat in een eerste reactie al wel weten dat ze twijfelt aan de prognoses voor de opkomst.

Lagere opkomst

Bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten, in 2011, maakten 57,7% van de stemgerechtigden in Overijssel de gang naar de stembus. Dat is iets meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen. Toen was de opkomst 56%.
In Enschede was de opkomst in 2011 met 49% traditioneel lager dan het Overijssels gemiddelde. Met 54 stembureaus kunnen er altijd nog 64.000 mensen stemmen. Dat zou een opkomst betekenen van 54%.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.