nieuws

Drie leerlingen Reggesteyn doen mee aan Nationale Filosofie Olympiade

Nationale Filosofie Olympiade
Nationale Filosofie Olympiade © www.isvw.nl
De meeste jongeren zien filosofie als een stoffig vak, maar zo denkt niet iedereen er over. De vwo'ers Matthijs, Elmar en Joris van CSG Reggesteyn Noetsele uit Nijverdal doen dit weekend namelijk mee met de Nationale Filosofie Olympiade in Leusden. Scholieren uit heel Nederland testen hier hun filosofische kennis en denkwijze.
Vrijdag is er een voorbereidingsprogramma met een inleiding, lezing en filosofische borrel. Die zal niet te lang duren, want zaterdag wacht de deelnemers een pittig programma. Van hen wordt verwacht dat ze op hun laptop in het Engels een essay schrijven van minimaal 750 woorden. Het is nog onbekend waar dat essay over moet gaan. "Ik weet alleen dat we vijf uitspraken krijgen van bekende filosofen, maar voor de rest heb ik geen idee", aldus deelnemer Matthijs.

"Ik wil wel winnen"

Elmar doet mee om zijn filosofische kennis in de praktijk te brengen. "Mijn zus heeft drie jaar terug meegedaan en zij werd toen derde. Ik ben benieuwd hoe ik ga scoren. Ik zie niet op tegen het schrijven van het essay, maar het lijkt me wel spannend als de uitslag komt. Ik wil natuurlijk wel winnen."
Docente Willemien Bronkhorst zal met de jongens meereizen naar Leusden. "Ik ben erg benieuwd hoe ze het gaan doen. Ik vind het sowieso al stoer van ze dat ze hun vrije weekend opofferen om zich bezig te houden met filosofie. Door het vak te koppelen aan de actualiteit proberen we de leerlingen te bereiken en daardoor laten we ze zien dat het echt niet alleen om oude, stoffige mannen gaat."

Jury

De begeleidende filosofiedocenten jureren het ingeleverde werk. Aan het eind maakt de jury de winnaar bekend en wordt duidelijk wie van deze filosofen doorgaat naar de Internationale Filosofie Olympiade in Estland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.