Nieuws

Eigenaren van landgoed bij Heino maken bezwaar tegen aanpassingen N35

Eigenaren van landgoed bij Heino maken bezwaar tegen aanpassingen N35
Eigenaren van landgoed bij Heino maken bezwaar tegen aanpassingen N35 © ANP / Vincent Jannink
Eigenaren van landgoed De Gunne maken bezwaar tegen aanpassingen aan de N35 bij Heino-Noord. De weg wordt aangepast om verkeersveiligheid de verbeteren, maar volgens de bezwaarmakers wordt er te weinig gekeken naar de impact op de natuur. De gemeente Raalte wil nog niet reageren op dit bezwaar, dat eind vorige maand is ingediend.
De familie is al 300 jaar eigenaar van het landgoed. Volgens Diederik van Sonsbeeck, woordvoerder van de familie, wordt het landgoed minder goed bereikbaar door de aanpassingen. Ook het milieu is een reden om bezwaar aan te maken. "Ze willen een deel van het land een nieuwe bestemming geven, van 'natuur' naar 'verkeer'."
"Dat heeft mogelijk grote gevolgen", zegt Van Sonsbeeck. "Zo is er naar onze mening onvoldoende onderzoek gedaan naar de impact op de flora en fauna. In het onderzoek van de gemeente wordt alleen gekeken naar vier soorten, vogels, vleermuizen, eekhoorns en de das. Maar er leeft daar nog veel meer. Bovendien zou bij de aanleg van het nieuwe stuk weg extra straatverlichting komen, wat volgens ons grote invloed kan hebben op de aanwezige dassentunnels."

Stikstof

Een ander bezwaar is dat er volgens Van Sonsbeeck niet goed is gekeken naar eventueel toenemende stikstofdeposities. "Volgens het plan zou de aanpassing geen aanzuigende werking hebben op het verkeer en zou het dus niet meer stikstof opleveren. Dat vragen wij ons af. Bovendien wordt er volgens ons alleen gekeken naar de invloed van stikstof op Natura 2000-gebieden. Wij zien nu al dat door stikstof er veel meer algen op rieten daken groeien."

Bereikbaarheid

Maar de familie heeft ook zorgen over de bereikbaarheid van delen van het landgoed. "Als de plannen zo worden uitgevoerd, wordt een wandelroute afgesloten en is een deel van de landbouwgronden niet meer met landbouwwerktuigen bereikbaar. In 2016 zijn daarover toezeggingen gedaan, dat deze stukken land bereikbaar blijven. Nu zegt de gemeente dat we daar zelf verantwoordelijk voor zijn en dat we eventueel na de aanpassing zelf een nadeel-schadeclaim moeten indienen."
Verder vraagt de familie zich af of de grote aanpassingen op precies dit stuk van de N35 wel opwegen tegen de overlast en problemen. "De reden voor de aanpassing is verbetering van de verkeerveiligheid, maar op dit deel van het traject vinden volgens ons niet zo veel ongelukken plaats."
De familie heeft op 31 maart een bezwaar ingediend bij de gemeente Raalte, die de wijziging in het bestemmingsplan op verzoek van Rijkswaterstaat uitvoert. De gemeente Raalte wil niet op de lopende zaak ingaan. Een woordvoerder zegt: "De zienswijzeperiode loopt nog. Wij geven géén antwoord op de vragen lopende dit proces. Alle stukken behorende de procedure kunnen van 17 maart tot en met 27 april 2022 worden ingezien in de infohoek van het gemeentehuis."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.