Nieuws

Mantelzorgers lopen vast door corona en hogere pensioenleeftijd

Terwijl de roep om hulp door mantelzorgers steeds harder klinkt, ziet Mantelzorg Almelo dat het steeds moeilijk wordt om vrijwilligers te vinden die de zorg af en toe over willen nemen. Door corona en de verhoging van de pensioenleeftijd worden deze bezoekvrijwilligers zeldzaam.
Bezoekvrijwilligers zijn mensen die wekelijks een paar uurtjes doorbrengen met een patiënt die thuis wordt verzorgd door een mantelzorger. De een legt een kaartje, een ander maakt een wandelingetje of doet samen een boodschap, weer een ander gaat toeren in de auto. Maar het kan ook zijn dat er simpelweg naar muziek wordt geluisterd of gezellig naar de televisie wordt gekeken.

Even de zinnen verzetten

Dat bezoekje lijkt misschien triviaal, maar is dat allerminst. Want de aanwezigheid van de bezoekvrijwilliger van Mantelzorg Almelo geeft de mantelzorger de tijd om even de zinnen te verzetten en weer wat energie te tanken.
Een van die bezoekvrijwilligers is voormalig verpleegkundige Ineke Rop. Als bezoekvrijwilliger komt ze regelmatig bij mevrouw Spoor voor een kopje koffie. "Eerst gingen we een stukje wandelen maar dat lukt mevrouw niet meer." Haar nicht, Lilian Gasthuis is mantelzorger voor haar tante. Zij doet de boodschappen en helpt verder haar tante waar ze kan. Maar ze heeft daarnaast een baan en doet ook nog mantelzorg voor haar moeder.
Ineke Rop (rechts) op bezoek bij mevr. Spoor. Midden mantelzorger Lilian Gasthuis
Ineke Rop (rechts) op bezoek bij mevr. Spoor. Midden mantelzorger Lilian Gasthuis © Mantelzorg Almelo
Volgens consulent Jacquelien ter Beek van Mantelzorg Almelo is deze vorm van ondersteuning ontzettend belangrijk geworden. "Veel mantelzorgers hebben het erg zwaar. Mensen blijven steeds langer thuis wonen en de zorg voor hen vergt ontzettend veel van de partner. Het helpt dan enorm als ze er even tussenuit kunnen."
Nog maar een paar jaar geleden had Mantelzorg Almelo een poule van wel zeventig bezoekvrijwilligers die ingezet konden worden. Dat aantal is intussen gekelderd tot een team van twintig vrijwilligers. De gemiddelde leeftijd ligt nu boven de zeventig. De oudste bezoekvrijwilligers zijn een echtpaar van 85, zegt Ter Beek. "Die komen op bezoek bij een honderdjarige." Ter Beek is blij met de inzet van Ineke Rop: "We zetten haar soms wel vijf keer per week in."

Angst voor corona

De terugloop van bezoekvrijwilligers heeft verschillende oorzaken: de vrijwilligers worden zelf (te) oud en durven vaak vanwege corona niet meer bij anderen thuis te komen. Ook de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd hakt er in. Een belangrijke bron vrijwilligers is opgedroogd: getrouwde vrouwen zonder een baan.
Ter Beek: "Voorheen stopten mensen nog wel eens met zestig jaar of iets ouder en kregen dan tijd voor vrijwilligerswerk. Helemaal als de partner nog werkte. Maar tegenwoordig werken mensen veel langer door en dan hebben ze ook nog iets van: ‘Nu moeten we er ook zelf nog even van genieten.’ Daardoor krijgen we steeds minder nieuwe mensen, terwijl we er juist steeds meer nodig hebben."

Van verpleeghuis weer terug naar huis

Het is in de laatste twee jaar een aantal keren voorgekomen dat vanwege de strikte bezoekregels de mantelzorger zijn of haar hun partner weer uit een verpleeghuis haalde om zelf thuis te verzorgen. "Deze mensen krijgen dan wel thuiszorg maar voor de mantelzorg is het erg zwaar."
Ter Beek stipt schrijnende situaties aan van ouderen die geen inzicht hebben in hun ziekte en bijvoorbeeld niet naar dagopvang willen. "Hun mantelzorgers hebben nooit eens tijd voor zichzelf en kunnen nergens naar toe."
De taken van een bezoekvrijwilliger zijn eenvoudig, maar toch gaat Mantelzorg Almelo niet over een dag ijs met de plaatsing van nieuwe mensen. Er worden intakegesprekken gevoerd met de bedoeling goede ‘matches’ te maken. "We willen het liefst dat het echt goed klikt tussen de zorgvrager en de bezoekvrijwilliger", aldus Ter Beek. "En we hebben na een paar weken ook altijd weer contact om te horen hoe het gaat. Klikt het niet, zoeken we iets anders."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.