Nieuws

Zwolle gaat formatie in met GroenLinks, ChristenUnie, D66 en CDA

Arie Slob, als oud-minister van onderwijs aan het werk als verkenner voor de nieuwe coalitie in Zwolle
Arie Slob, als oud-minister van onderwijs aan het werk als verkenner voor de nieuwe coalitie in Zwolle © Marcus Ganzevles/RTV Oost
Dat GroenLinks en de ChristenUnie in Zwolle samen een coalitie zouden vormen, stond al wel min of meer vast. Arie Slob, oud-minister en verkenner namens de gemeenteraad, heeft de raad geadviseerd om samen met het CDA en D66 een coalitie te smeden.
De ChristenUnie en GroenLinks waren de grote winnaars van de verkiezingen in Zwolle. Beide partijen haalden ieder 7 zetels, de Zwolse gemeenteraad kent totaal 39 zetels.

Vier partijen in formatieronde

Slob adviseert een college te formeren van vier partijen. GroenLinks en de ChristenUnie hebben ieder 7 zetels en om tot een meerderheid te komen ziet Slob een coalitie van vier partijen het meest zitten. Het CDA (4 zetels) en D66 (4 zetels) zouden het totaal aantal zetels van de Zwolse coalitie op 22 zetels brengen; ruim voldoende om over een adequaat bestuur te kunnen beschikken.

Open gesprekken

Verkenner Slob heeft in de afgelopen anderhalve week met alle partijen uitsluitend prettige en open gesprekken gevoerd. De verkiezingsuitslag duidt er volgens hem op dat de inwoners van Zwolle meer vergroening en verduurzaming willen. Daarnaast is het woningtekort een belangrijk punt en moet er meer gedaan worden aan de bestrijding van armoede en kansenongelijkheid.
Geen van de politieke partijen in Zwolle heeft in de gesprekken met Slob blokkades opgeworpen over partijen of inhoudelijke kwesties.
Video: Arie Slob over de verkennende gesprekken
Arie Slob, als oud-minister van onderwijs aan het werk als verkenner voor de nieuwe coalitie in Zwolle

Drie belangrijke thema's

Alles afwegende is verkenner Slob tot een duidelijk advies gekomen. Volgens hem moet worden ingezet op een beknopt coalitieakkoord waarin over de belangrijkste thema's afspraken worden gemaakt.
Dan gaat het vooral om het dringende woningtekort, duurzaamheid, de energietransitie en sociale vraagstukken als kansengelijkheid, inclusiviteit en de bestrijding van armoede.

'Het was een voorrecht'

Oud-minister van onderwijs Arie Slob vraagt de partijen om zo snel mogelijk de inhoudelijke onderhandelingen te beginnen. Met het afsluiten van deze verkenningsronde is de formele taak van Arie Slob afgesloten. "Het was een voorrecht om voor de prachtige stad waar ik mijn hart aan heb verloren dit werk te mogen doen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.