Meer ruimte voor levensbeschouwing op TV Oost

De combinatie televisie en religie is altijd lastig. Voor je het weet krijg je als omroep het verwijt dat je wilt evangeliseren. Of alle religieuze verschillen wilt wegredeneren. Terwijl religie, en breder levensbeschouwing, in deze tijd schreeuwt om duiding. De kerkelijkheid mag dan wel afnemen, maar religiositeit is helemaal terug in onze samenleving. En helaas niet altijd positief. Dat leren ons de bloedige aanslagen in Parijs.

Bij RTV Oost moeten we het ook over deze afschuwelijke gebeurtenissen hebben. Want u heeft misschien ook wel een buurman die moslim is. Wat gelooft hij eigenlijk? En waarom doet hij zo moeilijk over het afbeelden van zijn profeet? En hoe kan het dat een grondrecht als de vrijheid van meningsuiting is verworden tot het recht om mensen diep te krenken?

Vragen in ons leven die er toe doen

Ook al heb je niets met religie, godsdienst of wat voor -isme dan ook, er zijn vragen in ons leven die er toe doen. Vragen bijvoorbeeld naar de zin van het leven. Hoe om te gaan met ziekte en handicap? Met het levenseinde? Met armoede in de wereld en in de straat waar je woont. Maar ook: wat inspireert je, waardoor wordt je geraakt? Welke rituelen hebben we om onze emoties te tonen? Het zijn levensbeschouwelijke vragen. En de antwoorden zullen voor iedereen anders zijn.

RTV Oost zet zijn programmering helemaal op de kop. De dagelijkse talkshow En Dan Nog Even Dit is gestopt en Overijssel Vandaag wordt breder dan 'alleen het nieuws van de dag'. Het programma wordt langer en er komt meer ruimte voor diepgang. Ook voor levensbeschouwing. Op mij rust de mooie, maar ook moeilijke taak om dat vorm te geven in portretjes, reportages en studiogasten.

Meedenken over Levensbeschouwing?

Wilt u meedenken over de invulling? Op 28 januari 15.30 uur komt de denktank Levensbeschouwing bij elkaar, in de studio aan de Hazenweg in Hengelo. Heeft u daar geen zin in, maar heeft u wel frisse ideeën? Mail uw interesse naar i.brouwer@rtvoost.nl. Ik hoor graag van u!

Deel dit artikel:

Reageren