nieuws

"Overijssel houdt bij verlenen vergunningen te weinig rekening met Natura 2000-gebieden"

Raad van State
Raad van State © Flickr Creative Commons / Edo Dijkgraaf
De provincie Overijssel verleent veel te makkelijk natuurvergunningen aan boeren zonder goed te kijken naar de gevolgen voor de beschermde Natura 2000-gebieden. Dat stelt milieuorganisatie MOB.
Het MOB ging vandaag in beroep bij de Raad van State tegen 39 vergunningen die de provincie heeft verleend aan Overijsselse veehouderijen. De natuurorganisatie wijst op Europese regels die eisen dat Nederland de productie van stikstof door boerenbedrijven vermindert om bedreigde natuur te sparen. De provincie kijkt volgens het MOB voornamelijk of de stikstof bij uitbreiding of start van nieuwe bedrijven niet toeneemt.

Strenge maatregelen

Daarbij volgt de provincie ook het standpunt van de Raad van State. Die heeft tot nu toe natuurvergunningen goedgekeurd, zolang ze niet voor een toename van stikstof zorgen. Volgens het MOB is dat niet meer voldoende, want de hoeveelheid stikstof moet juist worden verminderd. Dat vraagt om strenge maatregelen. Zo vindt het MOB dat de provincie ook moet kijken naar het feitelijke aantal dieren op een veehouderij.
Uit onderzoek in Overijssel blijkt dat dit aantal dieren op een boerderij vaak lager ligt dan het aantal vergunde dieren. Die onbenutte ruimte kan de provincie innemen om winst voor het milieu te bereiken. MOB spreekt van spookrechten voor dieren die wel zijn vergund, maar niet op de boerderij aanwezig zijn. De boeren laten zich die vergunde en verhandelbare rechten niet graag afpikken. De Raad van State oordeelt over enkele maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.