Nieuws

Omgeving McDonald's-schutter reageert geschokt op aanhouding: 'Te bizar voor woorden'

De McDonald's vestiging in Zwolle waar de dubbele moord plaatsvond
De McDonald's vestiging in Zwolle waar de dubbele moord plaatsvond © RTV Oost
Ze hadden al zo hun twijfels bij hun nieuwe buurman, maar de verbijstering is compleet nu deze 32-jarige inwoner van het Gelderse Rozendaal heeft bekend de schutter te zijn van de schietpartij bij McDonald's in Zwolle, waarbij twee personen om het leven kwamen. "Wat is er toch in vredesnaam gebeurd wat hem ertoe heeft gebracht twee mensen om het leven te brengen?"
De man, die zichzelf bij de politie kort na het misdrijf heeft aangegeven, heeft in Velp een bedrijf dat zich richt op de import van mediterrane levensmiddelen. Zijn voormalig compagnons snappen er niks van dat de 32-jarige in beeld is voor de dubbele moord. "Het is een strakke zakenman. Ik heb hem nog nooit iets brutaals zien doen." Veel Turkse restaurants doen hun inkopen bij de groothandel in Velp.
De 32-jarige man van Turkse komaf woonde eigenlijk nog maar kort met zijn gezin in de fraaie villa aan de Van de Gumsterlaan in Rozendaal, lommerrijk dorp onder de rook van Arnhem.

Bouwkundig fiasco

Nadat de vorige alleenstaande bewoonster het huis had verkocht, liet de man aan de buurt weten dat hij er voorlopig nog niet ging wonen. Eerst zou het huis grondig worden verbouwd. Naast het huis kwam een grote aanbouw, maar dat was vooral een drama. Het was volgens buurtbewoners een komen en gaan van arbeidsmigranten. "Polen, Roemenen, maar het was een fiasco. Het leek bouwkundig helemaal nergens op."
Het Turkse gezin - een vader, moeder en een circa twee jaar oud zoontje - streek er vlak voor Kerst neer. Waarop begin dit jaar een meisje werd geboren. Met een ooievaar in de tuin werd de geboorte aangekondigd. "Geen idee wie die ooievaar er neer heeft gezet. Vrienden van het stel misschien, want de buurtbewoners hebben het in ieder geval niet gedaan", zo vertelt een Rozendaler.

Geboortekaartje

De buurt ontving een geboortekaartje in de bus, met daarbij meteen de vermelding dat vanwege corona bezoek aan huis niet op prijs werd gesteld.
Het opvallende is dat de benedenverdieping eigenlijk de hele tijd leeg heeft gestaan. Het gezin woonde vooral boven en gebruikte een kamertje beneden als kantoorruimte voor het levensmiddelenbedrijf.
De verbazing was groot toen het huis circa een maand geleden weer in te koop werd gezet. Buurtbewoners vermoeden dat er sprake is van geldproblemen.

Schone schijn

Tegelijk deed het echtpaar er volgens omwonenden alles aan om de schijn hoog te houden dat alles voortvarend liep. "De vrouw reed in een hele modale auto, maar hij had een behoorlijk grote SUV", vertelt een straatgenoot.
De bewoners zijn uiterst terughoudend met mededelingen en willen uitsluitend anoniem het een en ander kwijt. "Iemand die ervan wordt verdacht dat hij twee personen heeft omgebracht, daar wil ik niet mee in verband worden gebracht", zegt een Rozendaler.
De buurt piekert zich intussen suf: wat heeft hun buurman tot deze daad gedreven? En wat was de relatie tussen hem en de slachtoffers, twee Turkse broers, tevens invloedrijke zakenmannen.

Videobeelden gevraagd

Dat de grote alleenstaande villa - vrijwel onbewoond - weer te koop werd gezet, doet vermoeden dat het allemaal toch niet zo voortvarend liep met het bedrijf van de 32-jarige zakenman.
"We hadden geen idee wat er speelde. Ineens verscheen de politie in de straat om uitgebreid huiszoeking te doen, waarbij ze met veel geweld de deur hebben geforceerd. Ook werden omwonenden gevraagd of ze misschien een bewakingscamera hebben. In de hoop natuurlijk dat videobeelden nieuwe aanknopingspunten voor het onderzoek zouden opleveren. Dat is ook de grote vraag die de buurt nu bezighoudt: wat heeft hem er toch in vredesnaam toe gebracht twee mensen om het leven te brengen? Het is gewoon te bizar voor woorden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.