nieuws

Landbouworganisaties noemen opschorten afschot ganzen onbegrijpelijk en teleurstellend

Ganzen
Ganzen © iStock
Onbegrijpelijk en teleurstellend. Zo noemt voorzitter Schoonman van landbouworganisatie NMV het opschorten van de ontheffing van de ganzenjacht in Overijssel. Ook landbouworganisatie LTO Noord reageerde onthutst op de uitspraak van de rechtbank in Zwolle.
Die bepaalde vanochtend in een spoedprocedure dat tot 1 maart geen grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen mogen worden geschoten. "De rechter lijkt hiermee op de stoel van de bestuurder te gaan zitten. Dat voelt niet goed", zegt Schoonman op Boerderij.nl. Hij is niet blij met de verwijzing die de rechter deed naar het ganzenakkoord. "Dat akkoord is er niet. Dus is het niet aan de rechter om eraan te toetsen."
Volgens de rechter zou ook onvoldoende zijn aangetoond dat overwinterende ganzen belangrijke schade veroorzaken. "Kijk naar de cijfers van het Faunafonds", zegt Schoonman. "Daaruit blijkt overduidelijk dat er jaarlijks voor vele miljoenen schade is." LTO Noord Overijssel-bestuurder Bouwmeester verwacht dat de schade door het opschorten van de vergunning toe gaat nemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.