nieuws

Statenfractie D66: Overijssel moet zelf onafhankelijk onderzoek doen naar opslag giftig afvalwater

Vervuild afvalwater in Twentse bodem
Vervuild afvalwater in Twentse bodem © RTV Oost
D66 Overijssel wil dat de provincie zelf een onafhankelijk onderzoek start naar de injectie van afvalwater in Twente. De Statenfractie reageert daarmee op de uitspraak van minister Kamp, die eerder deze week weigerde een onafhankelijk onderzoek te laten doen.
Provinciale Staten van Overijssel eisten in december al unaniem een onafhankelijk onderzoek naar het injecteren van vervuild afvalwater in Twente door de NAM. Ook de gemeenteraden van Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal willen zo'n onderzoek. Maandag zei minister Kamp dat hij geen onderzoek gaat instellen. Wel wil hij nog eens met de provincie Overijssel in gesprek om te achterhalen welke vragen er leven. Wellicht dat hij die dan kan beantwoorden zonder dat aanvullend onderzoek nodig is.

D66 verbaasd over weigering Kamp

"Wij zijn verbaasd dat minister Kamp weigert om de zorgen van Twentse bevolking en Overijsselse Statenleden weg te nemen met een onafhankelijk onderzoek", zegt Statenlid Terlouw. "Zeker nu uit een recent onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid blijkt dat zijn ministerie, de NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen tot en met 2013 alleen oog hadden voor de economische baten van de gas- en oliewinning en niet voor de risico’s."
De D66 Statenfractie wil van Gedeputeerde Staten opheldering over de weigering van minister Kamp en weten welke vervolgstappen de Provincie Overijssel gaat nemen. "Een onafhankelijk onderzoek is een vereiste om de werkelijke risico’s van het injecteren van afvalwater in kaart te brengen. D66 wil dat de provincie desnoods zelf opdracht geeft voor het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek", aldus Terlouw.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.