nieuws

Kritiek op schrappen stembureaus in Enschede

Stembureau
Stembureau © svenbosman/Flickr
"Het is de wereld op z'n kop" en "een slecht signaal naar de kiezer". Dat zegt gedeputeerde Eddy van Hijum in reactie op de plannen van Enschede om bij de komende Provinciale Statenverkiezingen 23 stembureaus te schrappen. Ook in Enschede zelf worden vraagtekens geplaatst bij het besluit, het CDA in die plaats heeft vragen aangekondigd.
Enschede schrapt de stembureaus omdat een lage opkomst verwacht wordt. Volgens berekeningen van de gemeente kan het aantal stembureaus daarom prima teruggebracht worden van 77 naar 54. Het levert de gemeente een besparing op van naar schatting 23.000 euro.

Drempel niet verhogen

Van Hijum vindt de redenering van Enschede 'een beetje gek'. "Als je een hoge opkomst belangrijk vindt, moet je niet de drempel om naar de stembus te gaan verhogen. Dat is de wereld op z'n kop en een slecht signaal." Volgens Van Hijum is het logisch dat het consequenties heeft als je het aantal stembureau flink vermindert.
Verkiezingscoördinator Jan Moes van Enschede bestrijdt dat. Volgens Moes is er goed gekeken waar stembureaus komen te staan. In maart hoeft er volgens hem niemand verder te lopen naar een stembureau dan bij eerdere verkiezingen.

CdK Bijleveld ingeseind

Het is een belofte die Van Hijum niet gelooft. "Ik hoop dat Enschede terugkomt op het besluit en dat men alles uit de kast haalt om juist die kiezer te mobiliseren om wèl naar de stembus te gaan." Commissaris van de Koning Ank Bijleveld is door Van Hijum gevraagd te kijken naar de situatie in Enschede. Hij wil weten welke consequenties er zullen zijn voor de opkomst en of andere gemeenten ditzelfde van plan zijn.
Inmiddels heeft ook het CDA in Enschede aangekondigd vragen te stellen over de kwestie.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.