Nieuws

Meeste boetes voor bellen of appen op de fiets in Zwolle

Zwollenaren zijn vorig jaar het vaakst beboet voor telefoongebruik op de fiets. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), die RTV Oost heeft opgevraagd. In Zwolle werden in 2021 hiervoor in totaal 1.312 boetes uitgeschreven. In heel Overijssel waren dat 3.443.
De Zwolse wijkagent Maarten van Esch ziet dat het vooral jongeren zijn die in de fout gaan. "We zijn één van de grotere steden, dus we hebben ook veel jongeren."
Kijk hier hoeveel boetes er in jouw gemeente zijn uitgeschreven voor telefoongebruik op de fiets:
"Ik zie gewoon heel veel gasten met hun telefoon in de klauwen." In de meeste gevallen gaan ze op de bon. "Maar soms heb ik niet eens de tijd om daarvoor te stoppen. Dan toeter ik vaak even. Mensen roepen dan sorry er vervolgens gaat de telefoon snel weg."

'Weten het dondersgoed'

Sinds 1 juli 2019 is het verboden om de telefoon op de fiets te gebruiken. Volgens Van Esch zijn de jongeren daar wel van op de hoogte. "Ze weten het allemaal dondersgoed. Als je er ze dan op aanspreekt, zeggen ze vaak: 'Sorry, ja sorry. Ik wist het wel.'"
"Vaak is het een kwestie van automatisme", legt Van Esch uit. "Ze voelen iets trillen of willen social media bijhouden. Dat gebeurt vaak fietsend en dan lopen ze te dromen."
De politie focust er hier meer op
Edwin Koster van de Fietsersbond Zwolle

Fietsstad Zwolle

Op het stationsplein in Zwolle parkeert een student zijn fiets in de openbare stalling. Niels komt van school en stapt zo op de bus naar huis.
"Ik zie wel mensen die op de fiets zitten te bellen. Jongeren maar ook wel ouderen. Dat hoeft natuurlijk niet per se maar ik heb zelf nooit een bekeuring gehad voor bellen op de fiets. Terwijl ik het ook wel eens doe, heel af en toe."

Focus erop

Edwin Koster van de Fietsersbond afdeling Zwolle kan niet goed verklaren waarom juist in Zwolle zoveel bekeuringen zijn uitgedeeld. "Er zijn veel fietsers in Zwolle en daarom noemen we het ook wel de fietsstad van de wereld. Maar ik denk meer dat het grote aantal bekeuringen ermee te maken heeft dat de politie de focus erop heeft gezet en er meer op let dan in andere Overijsselse steden."
In 2019, toen het verbod inging, onderzochten we al of er werd bekeurd:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.