nieuws

GroenLinks Oldenzaal boos na afwijzing onderzoek afvalwaterinjectie Twentse bodem

Verontreinigd afvalwater in bodem Twente
Verontreinigd afvalwater in bodem Twente © RTV Oost
De fractie van GroenLinks Oldenzaal is boos op minister Kamp, omdat hij weigert onderzoek te laten doen naar de injectie van afvalwater in Twentse bodem. Dat verzoek had de gemeenteraad van Oldenzaal bij het ministerie van Economische Zaken neergelegd.
GroenLinks Oldenzaal laat weten met verbijstering en teleurstelling kennis te hebben genomen van de afwijzing van minister Kamp. "Provinciale Staten, net als de gemeenteraden van Oldenzaal, Losser, Tubbergen en Dinkelland hebben minister Kamp gezamenlijk opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren. Dit negeren is een minachting voor de lokale democratie. Blijkbaar hecht dit kabinet niet veel waarde aan wat er onder de Twentse bevolking leeft", aldus fractievoorzitter Sandor Löwik.
De NAM wint olie en gas uit het wingebied in Slochteren. Het daarbij vrijkomende verontreinigde afvalwater wordt vervolgens in lege Twentse boorputten geïnjecteerd. De belangrijkste reden hiervan is dat het zuiveren van dit afvalwater voor de NAM te duur is.

Stoppen met injecteren in lekke boorput bij Tubbergen

Hoewel de NAM stelt dat het allemaal veilig is, zijn er meerdere incidenten met lekkages geconstateerd. Eén daarvan heeft er toe geleid dat tijdelijk wordt gestopt met het injecteren in een lekke boorput in Tubbergen. "Met de motie die door de Oldenzaalse raad is aangenomen vragen we minister Kamp om een nieuw onderzoek naar alternatieven voor afvalwaterinjectie, zoals het zuiveren ervan, op basis van de meest recente technologische inzichten. Daarnaast willen we een risico-evaluatie, omdat de praktijk leert dat het niet allemaal zo veilig verloopt", zegt Löwik.
Uit een vertrouwelijk rapport zou blijken dat de NAM en het ministerie bij de Groningse gaswinning het economisch belang boven veiligheid heeft gesteld. "Met de afwijzing van een nieuw onafhankelijk onderzoek naar afvalwaterinjectie lijkt minister Kamp wederom economisch belang boven veiligheid te stellen", aldus Löwik.

Bekijk ook het dossier 'Afvalwater NAM in Twente'.

Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.