nieuws

Faillissementen in heel Overijssel fors gedaald, maar in Noord-Overijssel gestegen

Faillissement
Faillissement © RTV Oost
Het aantal faillissementen in Overijssel is vorig jaar met 12,7 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag zijn gepubliceerd. Opvallend is dat in Noord-Overijssel het aantal faillissementen juist is gestegen.
In 667 gevallen sprak de rechtbank in Overijssel in 2014 een faillissement uit over een bedrijf of eenmanszaak. In het recordjaar 2013 was dat 764 keer. De daling is vooral te danken aan de laatste maanden van 2014, waarin het tij dan toch eindelijk echt gekeerd lijkt. In de laatste vier maanden van het jaar werden er 163 faillissementen uitgesproken. In de periode januari tot en met april waren dat er 267. 
Landelijk is sprake van een nog hardere daling dan in Overijssel. In heel Nederland werden vorig jaar 19,2 procent minder faillissementen uitgesproken.

Noord Overijssel uitzondering

In Overijssel was de daling het grootst in Zuidwest-Overijssel. Daar werden vorig jaar 26,2 procent minder faillissementen uitgesproken dan een jaar eerder. Die regio moest ook van ver komen, in 2012 verdubbelde daar het aantal faillissementen. In de regio Twente daalde het aantal faillissementen in 2014 met 17 procent.
Noord-Overijssel is dus een behoorlijke uitzondering. Daar was geen sprake van een daling, maar juist van een stijging. In 2014 werden in die regio 228 faillissementen uitgesproken, twee meer dan een jaar eerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.