nieuws

Fabriek van de toekomst staat in Hardenberg en heet Futurion

Geautomatiseerde en gerobotiseerde fabricage, het is volgens ondernemer Henk Wiersma uit Hardenberg de toekomst.
Wiersma is eigenaar-directeur van metaalbedrijf Itter in Hardenberg. Itter maakt aluminium-onderdelen voor diverse afnemers. Wiersma is bezig met nieuwbouw op bedrijventerrein Broeklanden in Hardenberg. En in die nieuwbouw komt ook de fabriek van de toekomst, 'Futurion'. Een fabriek waarin uitsluitend door robots zal worden geproduceerd.
Wiersma is bijna 40 jaar actief met zijn bedrijf Itter. Genoemd naar de allereerste vestigingsplek: Itterbeck, net over de grens in Duitsland. Het is een technisch hoogstaand bedrijf dat alleen met aluminium werkt. Er wordt geleverd aan onder meer VMI in Epe, dat machines bouwt waarmee autobanden worden gemaakt. VMI is onderdeel van de Haaksberger TKH Groep. Ook levert Itter specifieke onderdelen voor de ruimtevaart en vliegtuigbouw. Een opvallende klant - die heeft meebetaald aan een specifieke bewerkingsmachine - is kopieermachinefabrikant OCE uit Venlo.

Geautomatiseerde en gerobotiseerde fabricage

Wiersma is actief met zijn visie op de toekomst van de maakindustrie. Oplopende tekorten in menskracht alsook de concurrentie in landen met lagere lonen - zoals China - nopen hem ertoe in te zetten op geautomatiseerde productie. Robotisering is een deel van de toekomst, volgens Wiersma. Zijn huidige personeel - ruim 30 man - hoeft niet bang te zijn; ze gaan mee naar de nieuwe fabriek. Daarnaast denkt Wiersma dat de toename van productie elders banen zal opleveren; producten moeten worden vervoerd, robotten gemaakt en geprogrammeerd.
Hoewel na de verhuizing pensioen lonkt, zal hij niet verdwijnen uit Itter/Futurion. Boven in het bedrijf wordt een ontvangstruimte gemaakt, waarin hij in de toekomst zijn visie op robotisering in de maakindustrie wil toelichten aan groepen.
Verslaggever Hans Bellert had voor het programma PuntKomma een gesprek met Wiersma in zijn nieuwe fabriek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.