Nieuws

Basisschool krijgt les over bijen: “Hoe vaak kun je gestoken worden voor je doodgaat?”

Basisschool krijgt les over bijen
Basisschool krijgt les over bijen © RTV Oost / Ties van der Heide
Hoe duur is een bijenkast? Hoe vaak kun je gestoken worden door een bij voor je doodgaat? En hoe vaak ben je zelf door een bij of wesp gestoken? Zomaar drie vragen die imker Kees Koopman vanmorgen op zich afgevuurd kreeg door leerlingen van basisschool De Springplank in Heino. “De grappigste vraag vond ik hoe oud ik eigenlijk was”, lacht Koopman. Die vraag bleef overigens onbeantwoord.
Koopman gaf vanmorgen een speciale les over bijen aan een select aantal leerlingen uit de bovenbouw van de basisschool. De les is een initiatief van Bijenbeweging Overijssel die de campagne ‘Scholen voor Bijen’ lanceerde. Doel van de lessen is om leerlingen kennis te laten maken met biodiversiteit en het belang van insecten. Alle basisscholen in Overijssel kunnen gratis gastlessen aanvragen van een ‘bijengastdocent’.
Hoe vaak kun je door een bij gestoken worden voor je doodgaat?

'Leren wat er in hun tuin gebeurt'

“Het idee achter dit onderwijsprogramma is dat de kinderen leren wat er in hun tuin gebeurt”, legt Koopman uit. “Dat er in hun tuin veel honingbijen zijn, maar ook andere insecten. En dat die heel erg belangrijk zijn.”
Kees Koopman gaf de gastles over bijen
Kees Koopman gaf de gastles over bijen © RTV Oost / Ties van der Heide
Tijdens de gastles krijgt een aantal kinderen een imkerpak aan gehesen. “Dit zit wel raar. Een ook niet heel fijn”, grinnikt een van hen.

'Buiten de normale lessen om'

De gastles over bijen wordt bij de Springplank ondergebracht in de zogeheten Talententuin. “Daarin leren wij de kinderen dingen buiten de normale lessen van taal, rekenen en spelling om”, vertelt docent Stephanie Oosterlaken. “Eigenlijk alle kennis die we zelf niet hebben, die vliegen wij in.”
Stephanie Oosterlaken, lerares op de Springplank
Stephanie Oosterlaken, lerares op de Springplank © RTV Oost / Ties van der Heide
Tijdens de les hangen de kinderen aan de lippen van de imker. “Wat ik heb geleerd is dat bijen je eigenlijk helemaal niets doen. Dat ze gewoon aardig zijn, tenzij je ze uitdaagt”, vertelt een van de leerlingen.
“Ik ben er nu ook niet meer bang voor”, vertelt een andere leerling. “Ik was er eerst echt bang voor, nu niet meer.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.