Nieuws

Blunder minister bij vaststellen top 100 grootste ammoniakuitstoters

Fout in top 100 lijst ammoniakuitstoot
Fout in top 100 lijst ammoniakuitstoot © RTV Oost
Er staat een fout in de lijst van de grootste ammoniakvervuilers die minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daardoor staan veehouders die stallen hebben en die geen hoge emissie hebben toch op de lijst staan. Dat schrijft diezelfde minister in een nieuwe brief aan de Kamer.
Het is een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat bij het bepalen van de uitstoot een verkeerde code is gebruikt. Er is gebruik gemaakt van een code die hoort bij een minder schoon staltype.
Gisteren maakte de minister bekend dat vijf veehouderijen in Overijssel behoren tot de honderd grootste uitstoters van ammoniak. Een boer uit Dalfsen staat op nummer 13 en is daarmee de grootste ammoniakbron van onze provincie. Op plek 59 staat een veehouderij in Haaksbergen, gevolgd door veehouderijen in Dalfsen (plek 61), Hellendoorn (62) en Wierden (100). De kans is groot dat de uitstoot van die bedrijven niet goed is berekend.

Verschillende stalsystemen

In de brief aan de Tweede Kamer legt minister Van der Wal uit: "In Nederland kennen we circa driehonderd verschillende stalsystemen met bijbehorende emissiefactoren." Dat is de zogeheten Ravcodelijst.
"In het foutieve databestand hebben stallen met moderne emissiereducerende technieken een Ravcode toebedeeld gekregen die hoort bij een minder schoon staltype", schrijft de minister. "Omdat het hierbij juist vaak gaat om stallen met grote aantallen dieren is het effect van deze onvolkomenheid voor deze stallen groot. Zo groot dat het kan betekenen dat stallen die in werkelijkheid geen hoge emissie hebben toch op de lijst staan."

Nieuwe lijst

Het ministerie werkt aan een gecorrigeerde top 100 lijst van ammoniakuitstoters. De minister verwacht deze lijst binnen een week te kunnen leveren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.