Nieuws

Kamerlid Van der Plas over blunder minister: "Ze moet zich afvragen of ze wel op de juiste positie zit"

Caroline van der Plas in de Tweede Kamer
Caroline van der Plas in de Tweede Kamer © ANP
"Een megablunder." Zo typeert Kamerlid Caroline van der Plas uit Deventer de fouten in een lijst met de top 100 van meest vervuilende bedrijven. Het RIVM, de opsteller van de lijst, heeft een coderingsfout gemaakt waardoor die lijst niet klopt. Van der Plas wil uitleg van minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof.
Op verzoek van GroenLinks stuurde Van der Wal eerder deze week een lijst naar de Tweede Kamer met de top 100 piekbelasters in Nederland.

Code

Daarbij is ook een lijst verstuurd met de top 100 grootste uitstoters van de stikstofverbinding ammoniak. Dat zijn voornamelijk veehouderijen. Maar die lijst komt niet overeen met de werkelijkheid. Het RIVM meldt dat stallen "met moderne emissiereducerende technieken" een code kregen die juist hoort bij een minder schoon staltype. Het RIVM komt binnen een week met een correcte lijst.
Is hier het stikstofbeleid op gestoeld?
Caroline van der Plas, Kamerlid BoerBurgerBeweging
"Wat is dit?", vroeg Van der Plas zich af toen ze hoorde wat er fout is gegaan. Het Kamerlid van de BoerBurgerBeweging zegt dat er "enorm geprutst is met de uitstootlijsten door het RIVM". Ze wil van de minister weten "hoe dit heeft kunnen gebeuren. De minister moet zich afvragen of ze wel op de juiste positie zit. Is er niemand op het ministerie of bij het RIVM die heeft gezien dat het niet klopt?"

Brief voor debat

Het is voor Van der Plas "het bewijs dat er een gebrek aan kennis is op het ministerie". Ze vraagt zich ook af hoe lang deze lijst al rondgaat en of de gegevens "gevolgen hebben gehad voor het beleid". Zij zou het liefst een brief van de minister zien vóór het hoofdlijnendebat dat vanavond wordt gehouden.
De minister gaf aan de dat de fout binnen een week hersteld zal worden. "Dit is wel ernstiger dan een fout. Dit is een megablunder. Nederland wordt wel op de kop gezet bij het uitkopen van boerenbedrijven", geeft het Kamerlid aan. Ze wil weten of dit gebeurt op basis van lijsten zoals de minister gisteren naar buiten bracht. "Is hier het stikstofbeleid op gestoeld?"
Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Caroline van der Plas, Kamerlid BoerBurgerBeweging
"En er is niemand op het ministerie of bij het RIVM die heeft gezien dat het niet klopt?" Hoe is dan toch naar buiten gekomen dat er een fout in de lijst zat? "Die lijst ging gisteravond natuurlijk ook rond in de agrarische sector", weet Van der Plas. Ook toen werd volgens het Kamerlid al aangegeven dat het niet kon kloppen. "Ik denk dat die geluiden ook het ministerie hebben bereikt."
Van der Plas hoopt vanavond in het debat ook duidelijk te krijgen of er nog meer van dit soort lijstjes circuleren en of die dan wel correct zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.