Nieuws

"Uitspraken minister over aanpak stikstofuitstoot leiden tot onrust onder boeren in Overijssel"

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher
Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher © Provincie Overijssel
De aankondiging van minister Van der Wal van Stikstof en Natuur dat de aanpak van de stikstofuitstoot sneller en forser moet, leidt tot veel onrust onder boeren in Overijssel. Dat zegt gedeputeerde Ten Bolscher van Natuur en Landbouw. Hij merkt dat er veel onduidelijkheid en irritatie heerst bij boeren over de Kamer brief van de minister waarin ze haar plannen uiteenzet.
De minister kondigde haar plannen aan in een zogenoemde hoofdlijnenbrief aan de Tweede Kamer. "Sinds het verschijnen van de hoofdlijnenbrief van de minister hebben veel agrariërs, met wie we in gesprek zijn over mogelijke uitkoop of verplaatsing, contact opgenomen met de provincie of met mij persoonlijk", zegt Ten Bolscher.

Zorgen en twijfels

Volgens Ten Bolscher zijn de boeren aan de ene kant ongerust en bezorgd over wat de hoofdlijnenbrief voor de lopende gesprekken betekent. "Anderzijds spreken ze ook openlijk hun twijfel uit of onze onderhandelingen voor bedrijfsverplaatsing, vanwege onze provinciale aanpak voor natuurherstel, nog wel zo’n goede deal voor hen bieden", aldus de gedeputeerde. "Omdat er wellicht wat beters gaat komen naar aanleiding van de uitspraken van de minister."
Ten Bolscher merkt bovendien dat de brief van de minister boeren geen duidelijkheid heeft gegeven. "Veel boeren vragen of wij wellicht meer weten over wat nu concreet komen gaat, omdat veel boeren snakken naar duidelijkheid maar deze nog onvoldoende terugzien in de hoofdlijnenbrief. Helaas kunnen wij hen deze duidelijkheid ook niet bieden.”

Inzetten op versnelling

De minister gaf onder meer in haar brief aan dat de staat van de natuur in Nederland zorgwekkend is. Ze wil geen kansen onbenut laten en inzetten op versnelling en intensivering van de maatregelen die al zijn ingezet.
Juist die versnelling in het stikstofreductieprogramma, waar de minister over spreekt, zorgt voor irritatie bij de agrarische sector, ziet Ten Bolscher. "Ik merk dat boeren geïrriteerd zijn, omdat zij in de praktijk ervaren dat de voortgang geregeld wordt belemmerd, omdat de regels en eisen vanuit het ministerie niet of moeilijk aansluiten bij de praktijk waarmee een boer te maken heeft. De ruimte ontbreekt om een maatwerkoplossing te bieden", aldus de gedeputeerde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.