Nieuws

Transitie naar duurzame energie leidt tot extra personeelstekort in technische sector

Directeur Gerben Hilboldt van NieuweWeme in Oldenzaal: "Extra mensen nodig vanwege energietransitie."
Directeur Gerben Hilboldt van NieuweWeme in Oldenzaal: "Extra mensen nodig vanwege energietransitie." © RTV Oost / Oene Loonstra
De technische sector kampt al jaren met forse tekorten aan personeel, maar de voor de nabije toekomst voorgenomen energietransitie doet daar nog een schepje bovenop. Bedrijven bedenken allerlei onconventionele manieren om extra mensen te werven. Bij NieuweWeme in Oldenzaal - producent van onder meer laadpalen - wordt donderdagavond een inloopavond gehouden.
Het bedrijf Nieuwe Weme ontwikkelt al zo'n dertig jaar allerlei uiteenlopende technische projecten, maar heeft zich de afgelopen jaren steeds meer gericht op duurzame energie. Waaronder de fabricage van laadpalen.
"Nu nog 50 per week, maar dat willen we uitbouwen naar 75 tot uiteindelijk 150 palen", vertelt Gerben Hilboldt, algemeen-directeur van NieuweWeme Group.

Kantelpunt

Het bedrijf NieuweWeme zit momenteel te springen om personeel. Juist omdat het Oldenzaalse bedrijf helemaal inhaakt op die trend van energietransitie: "Het Nederlandse bedrijfsleven bevindt zich momenteel op een kantelpunt", aldus Hilboldt.
"We maken de overstap van olie en gas naar duurzame energie. Dat houdt automatisch in dat de techniek die daarmee gemoeid is, momenteel een enorme groei doormaakt. Als bedrijf hebben we daar nu volop mee te maken."

Noodklok geluid

Vanuit de technische sector werd hierover eind vorig jaar al eens de noodklok geluid. Door het gebrek aan technische mensen dreigt de snelheid van de energietransitie zelfs vertraging op te lopen.
Nederland wil in 2030 ruim de helft minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990, staat in het Klimaatakkoord. Maar om die doelstelling te halen zijn veel extra technische handen nodig.

Vooroordeel wegnemen

Met het oog op die nabije toekomst is NieuweWeme daarom momenteel volop nieuwe mensen aan het werven. "Daarbij gaat het in eerste instantie om zo'n 35 personeelsleden. Niet alleen technische mensen, maar we kunnen ook mensen gebruiken voor ondersteunende diensten als verkoop."
Wat het gelijktijdig extra lastig maakt, is dat er vanuit opleidingen te weinig aanwas is van nieuw personeel. "De scholen kunnen het vaak niet bijbenen en niet iedereen kiest voor een baan in de de techniek. Om te laten zien dat soms wat viezige imago niet terecht is. Dat vooroordeel willen we tijdens de inloopavond graag wegnemen."

Tekst en uitleg

Tijdens de inloopavond worden kandidaat-personeelsleden volgens directeur Hilboldt gekoppeld aan mensen die reeds bij NieuweWeme werken. "Zij kunnen dan perfect tekst en uitleg geven wat het werk zoal inhoudt."
De inloopavond begint om 16.30 en duurt tot circa 21.00 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.