Nieuws

Voetballers Nick en Maarten-Jan bereiden zich voor op Olympische Spelen voor doven: "Echt fantastisch"

Nick Smal (l) en Maarten-Jan de Jong doen volgende maand mee aan de Deaflympics
Nick Smal (l) en Maarten-Jan de Jong doen volgende maand mee aan de Deaflympics © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Over een kleine maand zijn Nick Smal en Maarten-Jan de Jong in Brazilië. Niet om te feesten op de Copacabana, maar om Nederland te vertegenwoordigen op de Deaflympics. De Olympische Spelen voor doven en slechthorenden. "Een droom die uitkomt."
De twee voetballen in het Nederlands Dovenelftal. En dat gaat er iets anders aan toe dan wat ze bij hun eigen clubs gewend zijn. Nick speelt namelijk bij v.v. Hellendoorn en Maarten-Jan bij Sportclub Rijssen. Allebei in een regulier team, ze kunnen daar met behulp van hun gehoorapparaten spelen. En juist die mogen ze in het dovenelftal niet gebruiken.
Voetballers Nick en Maarten-Jan bereiden zich voor op Olympische Spelen voor doven: "Echt fantastisch"

Beter kijken

"Dat was wel erg wennen", geeft Nick toe. "Je moet veel beter om je heen kijken. Een teamgenoot coachen heeft namelijk geen zin, omdat hij je niet kan horen." Daarom blaast de scheidsrechter ook niet op een fluit, maar zwaait hij met een vlag.
Toch leert Nick er mee om te gaan. "Het wordt beter, dat merk ik. Ik kijk nu ook bij mijn eigen team veel beter om me heen, ondanks dat ik daar mijn gehoorapparaten gebruik."
Reservedoelman Maarten-Jan lijkt genoegen te moeten nemen met een plek op de bank. "Tenzij er iets met onze eerste keeper gebeurt. Ik kan ook als veldspeler worden ingezet, maar in dat geval ben ik de vijfde wissel. Ik ga gewoon vanaf de zijkant toekijken en genieten."

Fit blijven

Om zich als team optimaal voor te bereiden traint en speelt de selectie de komende tijd extra veel samen. En soms ook op een bijzonder locatie, zoals op Erve Asito. Het stadion van profclub Heracles Almelo. "Het is een mooie ervaring om hier eens te training", glundert Nick terwijl hij om zich heen kijkt.
De spelers poseren na hun training op Erve Asito
De spelers poseren na hun training op Erve Asito © RTV Oost / Leroy Vugteveen
"Het is belangrijk om goed te trainen en vooral om fit te blijven", voegt hij eraan toe. De boodschap van de bondscoach voorafgaand aan de training was dan ook duidelijk: "Blijf veel voor jezelf trainen, maar doe niet aan onbenullige zaalwedstrijden mee. Dat is te veel risico zo vlak voor het toernooi."

Financieel gat

Het was lang onzeker of het avontuur wel door kon gaan. Ondanks dat de ploeg zich al had gekwalificeerd. Het financiële plaatje kwam niet rond en daardoor stond nog lang op losse schroeven. "Een aantal weken geleden hoorden we dat we tóch kunnen gaan. Dat is echt fantastisch."
Het team gaat, dat is duidelijk. Toch is de begroting nog niet helemaal dicht. Want naast dat elke speler een eigen inleg moet doen, is er meer geld nodig. In totaal zo'n 90.000 euro, een bedrag dat de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond ook niet zomaar kan ophoesten.
Er is nu nog een gat van een kleine 15.000 euro. Dat gat hopen ze zondag kleiner te maken, of zelfs te dichten, met een lotenverkoop tijdens de thuiswedstrijd van Heracles tegen Feyenoord.

Loodzware loting

Maarten-Jan verwacht een loodzwaar toernooi. "We zijn in een heel zware groep ingedeeld. Maar het is sowieso een geweldige ervaring, dus we zien het allemaal wel."
Nick ziet ook in dat de loting niet heel voordelig is, maar is strijdvaardig. "Ik hoop dat we heel ver gaan komen. Wij gaan er in ieder geval voor strijden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.