Nieuws

Wens in vervulling: Raalte krijgt kentekencamera’s op N35

Raalte krijgt kentekencamera's op de N35
Raalte krijgt kentekencamera's op de N35 © ANP / De Vries Media
Raalte krijgt mogelijk dit jaar nog kentekencamera’s op de N35. Met de komst van de zogeheten ANPR-camera’s gaat een langgekoesterde wens van de lokale politiek en het college van burgemeester en wethouders in vervulling. Wanneer de camera’s precies geplaatst worden, is nog niet bekend.
Burgemeester Dadema van de gemeente Raalte sprak in 2019 zijn vermoeden al uit dat de N35 door criminelen gebruikt wordt om zich ‘ongeregistreerd’ te verplaatsen. Op veel snelwegen hangen namelijk wel kentekencamera’s, waardoor criminelen zich vaker onzichtbaar over N-wegen zouden verplaatsen.
De ANPR-camera’s registreren of auto’s die passeren op naam staan van mensen die gezocht worden door de politie, boetes open hebben staan of om andere redenen bij de politie bekend zijn.

'Gebied aantrekkelijk voor mobiel banditisme'

In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders: “Landelijk, maar ook lokaal zien we, dat mobiel banditisme een van de oorzaken van de stijging van het aantal inbraken is. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen. De ligging van de gemeente Raalte aan twee provinciale wegen maakt het gebied aantrekkelijk voor mobiel banditisme.”
Raalte kwam eerder niet in aanmerking voor de kentekencamera’s, omdat de politie kampte met beperkte servercapaciteit. Omdat de landelijke politie inmiddels een nieuw plan voor het cameratoezicht heeft opgesteld, is die ruimte nu wel ontstaan. De verwachting is dat de eerste nieuwe camera’s deze zomer geplaatst worden.

Raalte hoeft niet voor camera's te betalen

Wanneer Raalte haar gewenste camera’s krijgt, is nog niet bekend. Wel is volgens het gemeentebestuur “hoge prioriteit toegekend aan het plaatsen van cameratoezicht in de gemeente Raalte.” Vermoedelijk komen de camera's in de omgeving van Heino te hangen.
Overigens kost de kentekenregistratie Raalte geen cent. Raalte had 15.000 euro voor de aanschaf en 10.000 euro per jaar voor onderhoud gereserveerd, maar omdat uit onderzoek van de politie is geleken dat het gebied rond Raalte in aanmerking komt voor ANPR-toezicht vanuit de politie, betaalt de politie de camera’s.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.