Nieuws

Tientallen geïnteresseerden voor koop van eeuwenoud café in Vollenhove

Café De Moespot in Vollenhove is vermoedelijk het enige café in Overijssel waar alles bijna precies hetzelfde is als tijdens de opening rond 1850. En dat willen de nabestaanden van de vorig jaar overleden kroegbaas Reinier Belt graag zo houden. Daarom wordt gezocht naar een nieuwe eigenaar die de ziel van De Moespot wil voortzetten. Een grote zoektocht bleek dat niet; tientallen geïnteresseerden hebben zich gemeld bij makelaar Piet Bonthuis.
De Moespot kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. Halverwege de negentiende eeuw woonde vlak buiten Vollenhove, aan de Zuiderzeedijk, een boer. Iedere dag trokken tal van mensen over de dijk langs zijn boerderij. Hij vatte het idee op om maaltijden te verstrekken aan de hongerige reizigers. Die warme hap bestond uit verschillende groenten die boven het vuur werden gegaard: een moespot.
Het geheel wordt aangeboden voor 350.000 euro.
Het geheel wordt aangeboden voor 350.000 euro. © Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed / Wouter van der Sar
Het verstrekken van een portie ‘moespot’ werd een succes. De toenmalige eigenaar besloot in 1850 een uitspanning te beginnen getiteld ‘Café De Moespot’. Het werd een populaire pleisterplaats voor een kop koffie of glas bier. Op den duur werd de kroeg van Reinier Belt ook veel gebruikt voor veilingen.

Interieur al meer dan 100 jaar hetzelfde

Wat de kroeg zo bijzonder maakt, is het interieur. De tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het café-gedeelte grenst aan de woonkamer van het huis. Wie De Moespot binnenliep, hoefde niet raar op te kijken als uitbater Reinier Belt de krant dichtsloeg en vanaf zijn eettafel richting de tapkast liep. Verder staat De Moepot bekend om het unieke interieur dat zich laat kenmerken door de opgezette dieren en de antieke tapkast.

Vierde generatie Belt

Vorig jaar overleed Moespot-eigenaar Reinier Belt op 77-jarige leeftijd. Hij was de vierde generatie die gasten verwelkomde in de kroeg aan de dijk richting Blokzijl. Een opvolger is er niet en daarom zoeken nabestaanden naar een nieuwe eigenaar. Iemand die de regio en De Moespot kent.
De makelaar kreeg dan ook te horen dat het pand niet op Funda moest komen te staan. Een advertentie in een lokaal advertentieblad was voldoende. De Moespot moet blijven zoals het is en een local voelt het beste aan hoe dat dient te gebeuren.
Kroegbaar Reinier in het voorjaar van 2017.
Kroegbaar Reinier in het voorjaar van 2017. © Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed / Wouter van der Sar
Wie De Moespot wil kopen, kan niet even een bezichtiging inplannen. Dat gaat op uitnodiging van makelaar Piet Bonthuis. Belangstellenden konden in een brief uit te leggen wat ze van plan zijn met de woning, de stal, de kroeg en de schuur. Ze kopen overigens niet alleen het pand. De inventaris van De Moespot is inbegrepen. Dit alles naar de wens van de overleden Belt, die wilde dat het blijft zoals het is zodat De Moespot niet verloren gaat.

Meer dan genoeg belangstelling

Veel publiciteit is volgens makelaar Bonthuis niet meer nodig. "We hebben al meer dan genoeg brieven ontvangen van mensen die een goed idee hebben voor De Moespot. Vele geinteresseerden zijn uit op het behoud van het café. Daarnaast komen veel mensen met het idee om nog een extra onderneming toe te voegen aan het pand om de complete exploitatie rendabel te maken. We zijn blij dat veel mensen uit de directe omgeving geschreven hebben", zegt Bonthuis, die vroeger zelf ook regelmatig bij Reinier een borrel kwam halen.
'Uitspanning De Moespot' in vroegere jaren.
'Uitspanning De Moespot' in vroegere jaren. © CHC Vollenhove

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.