Nieuws

Directeur Landschap Overijssel: "Als we ons aan een boom moeten ketenen om de natuur te beschermen, doen we dat"

Micheal Sijbom
Micheal Sijbom © Landschap Overijssel
Directeur Michael Sijbom van Landschap Overijssel vindt dat de Noordtak - een aftakking van de Betuwelijn - er niet mag komen. "De spoorlijn gaat dwars door bijzondere natuur en dat moeten we zien tegen te houden. Hoe dan ook", vertelt Sijbom. De bedoeling is dat er via die spoorlijn tientallen goederentreinen dagelijks bij Oldenzaal de grens over gaan om steden te ontlasten.
"Waarom moet de Rotterdamse haven groeien en er een nieuwe goederenlijn dwars door onze natuur aangelegd worden om containers naar Duitsland en Scandinavië te brengen. Terwijl dat schip net zo goed kan doorvaren?", vraagt Sijbom zich hardop af in het radioprogramma Groot Onderhoud.

Activistischer worden

De directeur van Landschap Overijssel vindt dat de natuurorganisatie duidelijker mag aangeven waar ze tegen is. "Gesprekspartners moeten elkaar transparantie bieden over wat ze willen en daarna proberen gezamenlijk tot een oplossing te komen. En als dat niet lukt, vind ik het geoorloofd dat je alles doet om de natuur te beschermen. Hopelijk komt het niet zo ver dat we ons aan bomen vastketenen."
Sijbom schuwt ook de gang naar de rechter niet, hij heeft immers bestuurskunde en rechten gestudeerd. "Soms is het handig dat je weet hoe ons rechtsysteem werkt, zoals bij het onderwerp Vliegveld Twenthe. Daar is de mooiste natuur van Overijssel te vinden en ik vind dat je dat moet koesteren. Dus geen hardrockconcerten of vuurwerk afsteken. Als we dat dan kunnen voorkomen door het bij de Raad van State neer te leggen, vind ik dat we dat moeten doen."

Natuur verdwijnt

Maar het liefste komt de directeur er samen uit met gesprekspartners. En dat is hard nodig want de natuur in Overijssel is er slecht aan toe, merkte Sijbom het afgelopen jaar als nieuwe directeur van Landschap Overijssel. "Ik heb nooit in de gaten gehad hoe goed je kan zien welke gevolgen verdroging of stikstofdepositie hebben op de natuur."
"Nu ik met ecologen de gebieden in ga en zij mij laten zien dat er veel meer brandnetels of bramen zijn en dat daardoor veel planten verdwijnen, begrijp ik ook dat die biodiversiteit echt lijdt", legt Sijbom uit. "Of als je nu aan een jongere een foto van een kievit laat zien, herkent hij deze niet. In mijn jeugd zag je ze overal. Er is echt een enorme teruggang."
Maar Sijbom ziet in deze baan ook de mooie natuur van dichtbij. Al moet hij soms zoeken. "Vorig jaar ben ik met een ecoloog op zoek gegaan naar de boomkikker, het duurde een half uur voordat ik hem zag. Zo goed beschermt de kleur hem. Zo bijzonder hoe de natuur werkt."
Wilt u het hele gesprek met Michael Sijbom terugluisteren? Klik dan hier. Het gesprek is ook op spotify te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.