Nieuws

Deventer stadstroubadour brengt middeleeuwen tot leven

Stadstroubadour Maarten van Veen koestert de oude hanzestad Deventer
Stadstroubadour Maarten van Veen koestert de oude hanzestad Deventer © RTV Oost / Bart Kieft
Met karakteristieke hoed en een akoestische gitaar zoekt hij zijn weg door de stad. Op zijn route verbindt de Deventer stadstroubadour Maarten van Veen inwoners van de Hanzestad met elkaar door middel van kleine liedjes, odes aan mensen en vrolijkheid.
Maarten van Veen geniet van zijn ambachtelijke status als stadstroubadour. "Die naam vond ik wel heel mooi passen bij de oude stad die Deventer is", zegt hij glimlachend. In de middeleeuwse binnenstad zingt hij bij De Waag een lied. "Het mooiste is het contact met de mensen. Ik denk dat mensen voor wie ik iets persoonlijks heb gemaakt er blijer van worden. Bijvoorbeeld de vele optredens in de coronatijd."

Je ziet hem overal

Maar hij zingt op veel meer plekken in de stad en de bijbehorende dorpen. De onderwerpen zijn divers. Een liedje voor de koster van de Lebuïnuskerk bijvoorbeeld, of voor de vrijwilligers die de buurtsuper in Lettele wisten open te houden. "Je ziet hem overal. En hij heeft zulke mooie teksten", zegt een passant op de spoorbrug, terwijl de stadstroubadour een voordracht geeft.
Optredens op het Vogeleiland, in een buurthuis of in zomaar een straat. Of Deventer een mooiere stad is geworden sinds de komst van de stadstroubadour? "Ik hoop het wel", zegt Maarten van Veen zelf. "Het is in ieder geval al heel fijn om te zien dat iedereen er iets moois van probeert te maken. Heel tof."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.