Nieuws

Gemeenten hanteren eigen regels bij uitkering eenmalige energietoeslag

Mensen met een laag inkomen komen in de financiële problemen door de hoge energierekening.
Mensen met een laag inkomen komen in de financiële problemen door de hoge energierekening. © Getty Images
Overijsselaars met een laag inkomen kijken reikhalzend uit naar de uitkering van de eenmalige energietoeslag. Het bedrag van 800 euro is geen overbodige luxe in een tijd waarin de energieprijzen de pan uitrijzen. Niet alle gemeenten betalen even snel uit, blijkt uit een rondgang langs de websites van de 25 Overijsselse gemeenten. Olst-Wijhe betaalt als enige gemeente 100 euro meer uit.
Mensen met een bijstandsuitkering krijgen de eenmalige energietoeslag vanzelf op de rekening gestort. Het verschilt per gemeente wanneer dit is. Hellendoorn, Hardenberg, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Staphorst, Ommen, Olst-Wijhe, Kampen, Enschede en Zwolle hebben het volledige bedrag reeds overgemaakt of gaan dit deze maand nog doen. De gemeente Olst-Wijhe betaalt zelfs 900 euro. Dit is 100 euro meer dan bij veel andere gemeenten. De toeslag wordt verhoogd vanuit het overgebleven budget van de coronaregeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).
Er zijn ook gemeenten die de eenmalige toeslag in twee keer uitbetalen. Voorbeelden hiervan zijn Haaksbergen, Raalte en Deventer. Huishoudens in Haaksbergen die een bijstandsuitkering of een individuele toeslag ontvangen, hebben in eerste instantie 500 euro op de rekening gekregen. Onbekend is wanneer de resterende 300 euro wordt overgemaakt. Ook Hengelo volgt deze route. Raalte maakte eerder deze maand 400 euro over en doet dat nog eens in oktober. In Deventer stond er eind maart 400 euro extra op de rekening van huishoudens met een uitkering. Volgend maand herhaalt Deventer dit.

Zelf melden

Gemeenten moeten de eenmalige energietoeslag van 800 euro voorschieten. De Overijsselse gemeenten pakken dit dus verschillend aan. Minder verschil zit er in de wijze waarop gemeenten omgaan met huishoudens die wél een laag inkomen hebben, maar die niet bij de gemeente bekend zijn. Zij moeten zich zelf melden bij hun gemeente. Een aantal gemeenten, zoals Staphorst, Deventer, Zwolle en Rijssen-Holten, heeft hiervoor alvast een aanvraagformulier op de website geplaatst. Veel andere gemeenten zijn nog bezig om de richtlijnen hiervoor op te stellen, zoals Losser en Twenterand. De verwachting is dat huishoudens met een laag inkomen vanaf 1 mei bij alle gemeenten een aanvraag kunnen indienen.

Sneller handelen

Enschede is in Overijssel een gemeente met verhoudingsgewijs veel huishoudens met een laag inkomen. Het college worstelt met het enorme bedrag dat ze moet voorschieten om alle inwoners te kunnen compenseren. Dit bedrag ligt rond de tien miljoen euro. Een aantal oppositiepartijen vindt dat het college de energietoeslag zo snel mogelijk moet uitkeren aan iedereen die daar recht op heeft. In een gesprek vanavond met onder anderen de verantwoordelijk wethouder Arjan Kampman, zullen de partijen daar op aandringen.
Stichting Sociaal Hart Enschede, een stichting die opkomt voor de armsten van de stad, en het Diaconaal Platform Enschede vinden ook dat de gemeente snel met het geld over de brug moet komen. Voorzitter René Beunders van Sociaal Hart Enschede begrijpt geen snars van de handelswijze van het college. "De wethoder laat zich leiden door financiële motieven in plaats van dat hij de menselijke maat toepast. Nu steeds meer huishoudens (veelal gezinnen) in de financiële problemen komen en in de schulden terecht komen, moet met de allergrootste spoed uitvoering gegeven worden aan de regeling die het Rijk weken geleden al heeft afgekondigd."

Energietoeslag

Wil je precies weten wanneer jouw gemeente de eenmalige energietoeslag uitkeert of hoe je deze kunt aanvragen? Klik dan op de naam van de je gemeente en je wordt doorgelinkt naar de informatie die je zoekt. De websites van de gemeente Dinkelland, Ommen en Wierden hebben (nog) geen aparte pagina met informatie over de energietoeslag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.