Nieuws

Na twee jaar is het Booster Festival terug in Enschede: "Hier loopt de nieuwe Jeangu Macrooy"

Het Booster Festival in Enschede
Het Booster Festival in Enschede © RTV Oost / Teun van der Velden
Een middag vol workshops en 's avonds in de hele stad optredens. Het Booster Festival in Enschede is na twee jaar terug in Twente. Het festival is de plek waar nieuw Oost-Nederlands talent een podium krijgt en kennis kan maken met de grote muziekindustrie van Nederland.
Het hele gebouw van de AKI ArtEZ University of the Arts in Enschede is gevuld met muzikaal talent en professionals. Ze sparren, krijgen feedback en maken nieuwe muziek. "Ik ben erg blij dat het festival weer 'normaal' terug is", zegt organisator Chris Egbers. "De afgelopen twee jaar kon het door het coronavirus enkel digitaal doorgaan, maar dit is toch wel veel beter."

Workshops

In het hele pand vinden verschillende activiteiten plaats. Zo zijn er klaslokalen ingericht voor feedbacksessies. Talenten kunnen hun muziek laten horen aan professionals. "Ik ben hier om heel veel kennis op te doen", zegt Marise den Bakker, één van die talenten. "Ik krijg eerlijke feedback op mijn werk en kan ook nog eens goed netwerken hier. Iets dat erg belangrijk is in deze wereld."
We keken mee bij het Booster Festival:
Het Booster Festival is terug in Enschede
Zelf treedt ze ook nog op in Enschede vanavond. "In de Grote Kerk speel ik vanavond om 23.15 uur een concert, drie kwartier lang. Ik hoop dat veel bekende professionals daar bij zijn, een super gave kans!"
Een van de professionals die feedback geeft is de Zwolse songwriter Phuong Boi Nguyen. "Ik had verwacht dat ik hier heel veel bekenden tegen zou komen, maar eigenlijk zie ik vooral heel veel nieuwe talenten. Dat is natuurlijk super leuk om te zien."

'Vette beat'

Terwijl de feedbackrondes nog in volle gang zijn, wordt er een verdieping hoger muziek gemaakt. In willekeurige volgorde zijn trio's gevormd die in een aantal uren een muzieknummer maken. "We hebben een producer, songwriter en gitarist", zegt Eva Lima. "We proberen nu samen een lied te maken, terwijl we elkaar hiervoor nog nooit gezien hadden. Dat gaat eigenlijk best goed."
Ook Ryan Sangers, die in een andere ruimte bezig is, oogt tevreden. "Ik hoop dat er iets tofs uit gaat komen. We hebben nu al een 'vette beat' staan, dus wie weet wordt het een hit."

Talent breekt door

Voor organisator Chris Egbers is de dag al geslaagd. "Voor mij is het gewoon heel belangrijk dat iedereen elkaar weer ziet en iedereen kan laten horen wat ze aan het doen zijn. Ze kunnen elkaar versterken en wie weet levert dat wat moois op."
Of hier uiteindelijk talent doorbreekt? "Ongetwijfeld", verzekert Egbers. "Jeangu Macrooy heeft hier als talent ook gelopen en zo kan ik nog wel wat namen bedenken. Hier lopen zeker toekomstige bekende muzikanten rond."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.