Nieuws

Uitgaanscentrum Bij Lampe in Raalte verbaasd over ophef na teenageparty: "Geen alcohol en drugs binnen"

Teenage party op 8 april in uitgaanscentrum Bij Lampe in Raalte
Teenage party op 8 april in uitgaanscentrum Bij Lampe in Raalte © eigen foto Bij Lampe
Op Facebook circuleren tientallen reacties van ongeruste ouders die menen dat hun kinderen afgelopen vrijdagavond tijdens een teenageparty van discotheek Bij Lampe in Raalte alcohol en drugs konden gebruiken, of zelfs zijn gedrogeerd. Maar de eigenaar van Bij Lampe weet zeker dat die avond in de club geen druppel alcohol is geschonken. Ook waren er geen signalen van drugsmisbruik. Wel werden kinderen onwel door een combinatie van warmte, drukte en energiedrankjes.
"Het was juist een supergezellige avond", vertelt Timo Roescher van Bij Lampe. "Wij willen deze jeugdige doelgroep ook graag wat bieden, en voor de meeste kinderen was het de eerste keer dat ze konden uitgaan. Daarom is het heel jammer dat er achteraf allemaal wilde verhalen de ronde doen." Inmiddels is een aantal reacties ook weer verwijderd van Facebook.
Bij Lampe reageert op beschuldigingen van ouders over misstanden bij teenageparty

Ambulances

Vrijdagavond waren zo'n duizend jongeren tussen de 11 en 15 jaar op de teenageparty afgekomen. De volgende dag verschenen op Facebook de eerste verontrustende berichten. Er waren kinderen die drugs gebruikten, er werd alcohol geschonken en meerdere ambulances kwamen aanrijden, zeggen ouders in verschillende posts. De stroom berichten zwol in de loop van het weekeinde aan, met allemaal dezelfde tendens; kinderen die onwel werden van een teenageparty mét alcohol en drugs.
Roescher weet niet waar de verhalen over ambulances vandaan komen: "Er is hier geen enkele ambulance geweest. In totaal zijn elf jongeren bij onze eigen EHBO terechtgekomen omdat ze zich niet lekker voelden, dat is wel meer dan anders. Maar daarbij ging het niet om drugs. In de meeste gevallen was het een hoge hartslag als gevolg van de warmte, drukte en energydrinks. Die drankjes verkochten we vrijdag nog wel, maar dat gaan we in elk geval niet meer doen bij de volgende teenageparty."
Bij Lampe spreekt van geslaagde avond met ongeveer duizend jongeren
Bij Lampe spreekt van geslaagde avond met ongeveer duizend jongeren © eigen foto Bij Lampe

Indrinken

Roescher benadrukt dat op deze avonden bij de bar echt alleen maar fris te krijgen is: "Er is vrijdag geen druppel alcohol geschonken. Maar je ziet wel dat veel jongeren vooraf indrinken en dan al aangeschoten binnen komen. Dat vertellen ze hun ouders natuurlijk niet."
In de Facebookposts wordt ook gesproken over seksende stelletjes op de toiletten. Daar heeft Roescher die avond niks over gehoord: "Dat mag natuurlijk niet gebeuren. Als kinderen dat zien dan hoop ik wel dat ze dat gelijk bij ons melden. Hier hangen in totaal dertig camera's, maar die zien niet álles, en op de toiletten mogen we geen camera's ophangen."
Mijn dochter werd tegengehouden bij de toiletten omdat er daar twee 'bezig' waren
een ouder op Facebook

Maatregelen

Iedereen die Bij Lampe binnenkomt moet via een detectiepoortje en er lopen meerdere beveiligers rond die de bezoekers in de gaten houden. Bij de volgende teenageparty wil Roescher wel meer maatregelen nemen: "Volgende keer gaan we bij de deur steekproeven doen met blaastests, dat hebben we hier wel van geleerd. En geen energydrinks meer."
Veel ouders zijn ook verbaasd dat er nauwelijks op leeftijd werd gecontroleered, maar volgens Roescher is dat bij deze groep heel lastig: 'Kinderen onder de 14 jaar hoeven nog geen identiteitsbewijs op zak te hebben dus kunnen we dat ook niet vragen. Pas als we echt twijfelen over iemands leeftijd vragen we naar een ID."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.