Nieuws

Postuum eerherstel voor Ommense verzetsheld Jef Last

De kleindochter van Jef Last ontvangt het insigne namens haar grootvader
De kleindochter van Jef Last ontvangt het insigne namens haar grootvader © Harry Hol
Verzetsheld Jef Last krijgt vandaag postuum het Draaginsigne van de Binnenlandse Strijdkrachten. Eerherstel dus voor een man die streed tegen de Duitse bezetters, maar die door zijn verleden als communist en zijn biseksualiteit niet de erkenning kreeg die hij verdiende.
Jef Last maakte deeluit van verzetsgroep De Vonk en schreef voor de gelijknamige illegale krant. Last maakte ook deel uit van de Binnenlandse Strijdkrachten. Vóór de oorlog streed hij in de Spaanse Burgeroorlog tegen het fascistische regime van Franco.

Geaardheid

Na de oorlog kreeg Last niet de erkenning die hij verdiende. Dat kwam mede door zijn communistische sympathieën vóór de Tweede Wereldoorlog, die hij overigens al snel had afgezworen. Maar ook speelde zijn geaardheid een rol. Last was biseksueel. Homoseksualiteit was tot 1971 gecriminaliseerd in Nederland. Er werd actief gediscrimineerd op homoseksuelen. Dit alles zorgde ervoor dat Last nooit het Draaginsigne van de Binnenlandse Strijdkrachten kreeg.
Jef Last
Jef Last © Harry Hol

Draaginsigne

Deze onderscheiding werd na de oorlog ingesteld door Prins Bernhard, die vanaf 1944 aanvoerder was van de Binnenlandse Strijdkrachten. Last kreeg deze tot zijn teleurstelling nooit uitgereikt. Tot vandaag.
"Eindelijk kreeg Last postuum de eer die hij verdient," zegt biograaf Rudi Wester. Ze publiceerde de biografie van de verzetstrijder en maakte zich sterk voor wat zij "eerherstel" noemt.

Blij met erkenning

Marjolein van Doorn, kleindochter van Last, is blij met de erkenning voor haar grootvader. "We hadden het thuis eigenlijk nooit over de oorlog. Ik wist wel dat hij veel heeft gereisd en zich inzette voor rechtvaardigheid. Het is een plezierige verrassing dat hij nu alsnog zo geëerd wordt. We dachten eigenlijk dat iedereen hem was vergeten. Van Doorn nam het insigne in ontvangst uit handen van generaal Arco Solkesz.
Solkesz zegt zelf onder de indruk te zijn van het leven van Last. "Het was een man die vocht voor rechtvaardigheid. Als hij nu leefde weet ik zeker dat hij naar Oekraïne was afgereisd om daar tegen de Russen te vechten."
Postuum eerherstel voor Ommense verzetsheld Jef Last

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.